Directo

LA SER, EN WHATSAPP Síguenos para estar al día de la actualidad, conocer las noticias más leídas y descubrir historias

Sociedad

Una vintena municipis dupliquen el consum d'aigua permès en plena sequera, i alguns superen els 500 litres per persona al dia

Són pobles i ciutats que sumen desenes de milers d'habitants amb molta activitat turística i industrial, però el govern es nega a especificar quines són

"El Pantà de la Baells, al Berguedà, evidencia la manca de pluges dels darrers mesos" / Aigües de Barcelona

Barcelona

Notícia que us explica SER Catalunya: hi ha una vintena de pobles i ciutats que se salten les restriccions d'aigua en plena sequera, i dupliquen el consum d'aigua permès. Parlem de municipis que sumen desenes de milers d'habitants, amb molta activitat econòmica, sobretot vinculada al turisme i la indústria, on, en alguns casos, es consumeixen més de 500 litres d'aigua per persona cada dia, quan el límit permès a la majoria del territori és de 230 litres tal i com marca el Pla de Sequera en la fase d'excepcionalitat. Hi ha municipis concrets que superen els 600 litres, gairebé triplicant el permès.

El govern no vol dir quins són aquests municipis que estan gastant aigua de manera descontrolada, però fonts de l'executiu apunten que en aquesta llista hi ha ciutats mitjanes, grans, i molt grans.

No són, en cap cas, pobles petits on, per exemple, la despesa d'aigua d'una única activitat industrial pot alterar la mitjana de consum de tots els habitants. Aquests càlculs, a més a més, no s'han fet sobre la població empadronada, sinó que ja es fan contemplant que hi ha pobles, sobretot al litoral, que multipliquen la seva afluència de gent els mesos d'estiu amb l'arribada massiva de turistes.

Algunes veus de la conselleria d'Acció Climàtica lamenten que el compromís amb l'estalvi d'aigua estigui sent desigual a diferents sectors econòmics. Aquestes veus apunten que, si bé la pagesia està pagant un preu molt alt per la sequera i ha demostrat el seu compromís per no malgastar recursos, no veuen aquesta mateixa voluntat al sector turístic.

Les multes podrien no arribar fins després de l'estiu

Esquerra, Comuns i la CUP éren partidaris de multar immediatament els ajuntaments que no complissin amb les restriccions d'aigua i així ho van plantejar a la cimera contra la sequera, on el govern va posar sobre la taula aquesta opció. No obstant, aquesta reunió de partits celebrada a finals de març (amb les eleccions municipals a l'horitzó) va acabar sense acord després de 4 hores de deliberació. El PSC va aixecar la veu contra les multes als municipis, assegurant que s'estava traspassant la responsabilitat de manera injusta als governs municipals i que fer-ho era assenyalar directament els alcaldes.

Omplir piscines està prohibit en fase d'excepcionalitat.

Durant les mateixes dates, van sortir alcaldes lamentant que no tenien eines per controlar els consums desproporcionats d'aigua als seus municipis, ja que no tenien manera de saber qui omplia les piscines de manera il·lícita o, en alguns casos, ni tan sols podien tenir un control de despesa d'aigua real perquè el sistema no està digitalitzat, i les dades provenen d'estimacions o revisions de comptadors cada dos mesos.

Així doncs, de moment, l'únic que està fent en aquests moments l'Agència Catalana de l'Aigua és enviar cartes d'advertència a aquests ajuntaments que estan gastant molta més aigua de la permesa.

Les multes trigaran mesos a arribar, perquè estan vinculades a unes subvencions per reparar fuites al sistema d'abastiment que encara no tenen les bases publicades. Un cop es publiquin (no està clar que sigui aquest mateix mes de juny) caldrà primer deixar passar un mes perquè s'obri definitivament la convocatòria i després, deixar-ne córrer encara un altre fins a començar amb les sancions. Amb aquest calendari, la possibilitat de l'ACA de multar els ajuntaments no arribaria fins passat l'estiu, que és de llarg el moment on es consumeix més aigua de tot l'any.

Consum descontrolat abans de l'arribada de l'estiu

A govern no només preocupa aquest estiu, sinó que preocupa el vinent, el de 2024. Totes les previsions apunten que, si no hi ha episodis de pluja extraordinaris, el mes de setembres'haurà de decretar l'estat d'emergència, la fase més extrema, la més severa del Pla de Sequera. Un estadi 5/5 de gravetat.

Panoràmica del Pantà de Sau amb el campanar de Sant Romà totalment al descobert / NIA ESCOLÀ

En fase d'emergència es contemplen talls d'aigua intermitents, límits de consum de 200 litres per persona al dia, reducció de la pressió de les aixetes i prohibicions per fer coses del dia a dia com rentar el cotxe. Les reserves d'aigua marcaran aquesta entrada a la situació d'emergència, que es decretarà quan els embassaments estiguin per sota del 16%.

Les pluges de maig no capgiren la situació

Les tempestes de les últimes setmanes, que han regat amb ganes moltes capçaleres de rius i que han estat constants, no han servit per millorar les reserves als embassaments, que només han augmentat un 2% d'aigua emmagatzemada, passant el 25% al 27% a les conques internes.

Malgrat la millora a alguns punts concrets -Sau, per exemple, ha triplicat les seves reserves en dos mesos- el mapa global de recursos hídrics no és molt millor que abans d'aquests episodis de pluja. És important haver trencat la tendència a la baixa, però per posar quatre exemples, Siurana està al 6%, Riudecanyes al 7% i ni tan sols la situació millora a la conca de l'Ebre: Rialp, l'embassament més gran de Catalunya, està al 9% de la seva capacitat.... Tots els experts coincideixen a dir que la pluja és benvinguda però encara és escassa per acabar amb la sequera.

Sobre la firma

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente. Ha cubierto temas de vivienda y exclusión social, y tambén historias de Barcelona. A veces ayuda en tareas de edición en Hoy por Hoy Catalunya o Aquí Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00