Sociedad

El Departament de Salut oferirà anàlisis de plom en sang als infants d’entre 0 i 14 anys i en dones embarassades de Bonmatí

Les extraccions s'acompanyaran d'una entrevista per estudiar les fonts d'exposició i factors relacionats amb l'entorn

Reunió de veïns de Bonmatí

Reunió de veïns de Bonmatí / Ajuntament de Bonmatí

Bonmatí

El Departament de Salut oferirà anàlisis de plom en sang als infants d’entre 0 i 14 anys i en dones embarassades de Bonmatí per determinar si hi ha presència d’aquest metall pesat. Es farà perquè els veïns d’aquest municipi estan preocupats per l'activitat d'una empresa que recicla bateries, que està ubicada a prop del poble. Preocupació que ha recollit el consistori, que ha demanat llum i taquígrafs per determinar si hi ha perill per a la població o no.

Les proves es dirigeixen als 226 infants censats al municipi, però també a aquells que hi estiguin escolaritzats o que hi mantinguin una relació freqüent. També a les embarassades. Aquests col·lectius poden absorbir una quantitat de plom entre 4 i 5 vegades superiors a la resta de la població i això podria afectar el seu desenvolupament cognitiu.

Els resultats es tindran d'aquí a 15 dies o 3 setmanes. Si surten nivells alts, s’estudiarà l’origen de l’exposició, ja que, segons el departament de Salut, hi poden haver altres factors que poden provocar una presència de plom a la sang com estar exposat al tabac, joies, puntures, determinats tipus de joguines. Per això, a part de l'analítica, també es farà una enquesta sobre condicions de vida.

Les extraccions de sang es faran a partir del dilluns 12 de juny al consultori local de Bonmatí. Les famílies poden demanar cita a partir d'avui a través del telèfon del CAP d’Anglès o a través del correu electrònic capangles@ias.cat.

Salut oferirà anàlisis de plom en sang als infants i dones embarassades de Bonmatí

03:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1686231484821/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcalde de Sant Martí de Llor i Bonmatí, Marc Garcia, ha explicat que l'informe del 2015 que havien encarregat a l'empresa hi sortien valors "no contaminants, sinó altament contaminants". "La legislació és molt laxa i tant el departament com l'empresa son molt opacs" ha assegurat.

Marc García, alcalde de Sant Julià de Llor i Bonmatí

08:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1686225135711/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Salut confia tranquil·litzar la població

Des del departament de Salut asseguren que fa anys que monotonitzen l'empresa i que no hi ha motiu d'alarma. Entre els anys 2013 i el 2020 es van estudiar diferents factors com ara la prematuritat i el pes en néixer o indicadors d'insuficiència renal, hipertensió arterial, gota, anèmia, càncers hematològics i retard en el desenvolupament cognitiu. També es van analitzar els indicadors de rendiment acadèmic i no es van detectar diferències entre la població de Bonmatí respecte a la resta de Catalunya.

Entre els anys 2020 i 2023 també s'ha controlat el nivell de plom a l’aire i, altre cop, les dades no han donat paràmetres estranys.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00