Sociedad

Els Jesuïtes demanen perdó i encarreguen investigar els abusos comesos

La Companyia de Jesús ha contractat el bufet Roca Junyent i a una associació externa per mediar amb les víctimes

El delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya i president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació, Enric Puiggròs, en roda de premsa. (EFE/Toni Albir) / Toni Albir EFE

Barcelona

Els Jesuïtes han contractat el bufet d'advocats Roca Junyent i una associació externa per investigar i gestionar "un per un" els casos d'abusos a Catalunya, a més de poder mediar amb les víctimes. Ho ha explicat en roda de premsa Enric Puiggròs, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, que ha fet "pels abusos del passat que estan aflorant aquests darrers dies i després que les víctimes se sentin amb força per denunciar el que van passar". El també president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació ha demanat perdó als afectats i ha assegurat que la institució assumirà la responsabilitat que els pertoqui. "Ens comprometem a anar explicant a mesura que anem aclarint cas per cas la informació que anem descobrint i desenvolupat" ha dit. Puiggròs, a més, ha lamentat que els abusos haguessin tingut lloc "en institucions on els infants haurien d'haver estat especialment protegits".

El delegat ha exposat que el desig de la institució és que, tot i que és difícil pel temps que ha passat entre els fets i les denúncies, aquestes arribin a la justícia "ordinària". Puiggròs ha descartat, però presentar-se com a acusació particular en el procés, encara que "tècnicament" podrien fer-ho. "Seria un acte de cara a la galeria. Sabem que si hi ha responsabilitat nostra, estarem asseguts al costat perquè haurem d'acceptar la responsabilitat civil subsidiaria" ha manifestat.

Dos processos interns oberts

Segons ha explicat Puiggròs, actualment, només hi ha dos processos interns oberts contra jesuïtes a Catalunya sobre els quals no ha donat massa detalls perquè "la investigació està oberta". Tanmateix, són els que corresponen als sacerdots Francesc Peris, apartat el 2005, a qui recentment, dos exalumnes han denunciat davant dels Mossos d'Esquadra, tal com va avançar El Periódico, i Francesc Roma que, fins fa tres setmanes, continuava celebrant misses. El delegat dels Jesuïtes ha assegurat que tots dos estan apartats tant de la vida pública com de la vida apostòlica.

El mateix responsable ha acceptat que no poden evitar "al cent per cent" que, en un futur, hi hagi un altre cas d'abusos al centre. Tot i això, ha dit que faran "tot el possible" per evitar-ho. En aquesta línia, ha explicat que tots els treballadors nous que entren als Jesuïtes reben una formació "mínima" sobre prevenció, formació i cursa dels abusos. Com en els comunicats que havien fets fins al moment, a la roda de premsa, Puiggròs ha demanat que les víctimes que s'adrecin al centre, ha condemnat qualsevol mena d'abús i ha demanat als possibles afectats que s'hi posin en contacte.

Afectació a la comunitat educativa

El delegat ha detallat, també, quina ha etat l'afectació a la comunitat educativa sobre els casos d'abusos. Puiggròs ha assegurat que hi ha hagut un "trencament intern" general, però especialment a Casp per "l'ascendència personal" dels dos sacerdots acusats i que "necessiten temps per reposar-ho". També ha explicat com ho han viscut com a jesuïtes: "És molt dolorós que companys teus facin una actuació que torpedina els fonaments de la teva manera de viure".

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00