Sociedad

Cacen més de 5.400 senglars als massissos de les Gavarres i Rocacorba i redueixen "de manera dràstica" la superpoblació

Acció Climàtica subratlla que pràcticament han assolit els objectius de la declaració de l'emergència cinegètica

Un gos amb una de les armilles subvencionades per Acció Climàtica

Un gos amb una de les armilles subvencionades per Acció Climàtica / ACN

Girona

Més de 5.400 senglars capturats als massissos de les Gavarres i Rocacorba durant la temporada de caça i fins aquest dimecres, que ha acabat el període d'emergència cinegètica. Acció Climàtica i els caçadors han fet balanç de les mesures implementades en el marc del pla de xoc per combatre la superpoblació de l'espècie, que provoca danys a l'agricultura. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha afirmat que ha estat "un èxit" perquè ha permès reduir "de manera dràstica" la densitat de senglars i pràcticament han assolit els objectius fixats. A Rocacorba han caçat el 96% dels animals previstos i a les Gavarres el 74%. Ara, obren un període amb actuacions "més quirúrgiques" en punts on detectin danys.

La Generalitat va declarar l'emergència cinegètica als massissos de les Gavarres i Rocacorba amb l'objectiu de reduir-hi la densitat de senglar en un 70%. Així, entre setembre i aquest dimecres, és a dir, entre la temporada de caça i el període excepcional fixat, preveien capturar més de 6.700 senglars. No s'ha arribat a l'objectiu però quasi. Segons ha explicat Sanitjas, el primer balanç situa el nombre d'animals caçat en més de 5.400.

El Departament d'Acció Climàtica i la territorial de Girona de la Federació Catalana de Caça remarquen que, en aquests dos massissos, era necessari impulsar mesures extraordinàries en el marc del pla de xoc perquè la densitat de senglar provocava "danys greus" a l'agricultura, accidents de trànsit i, també, tenia un "impacte negatiu" en la biodiversitat. "La declaració de l'emergència cinegètica s'ha sumat a mesures complementàries com són la protecció de conreus i zones urbanes", ha explicat Sanitjas.

El Departament i els caçadors creuen que la declaració de l'emergència cinegètica "ha funcionat bé": "Estem satisfets amb el sistema". Aquesta eina consistia en fixar el nombre mínim de captures en 21 Àrees Privades de Caça (APC) de les Gavarres i nou de Rocacorba. En el període que anava des del setembre passat a aquest dimecres, les captures fixades al massís de les Gavarres eren de 4.492 i n'han fet 3.324 (el 74%) i a Rocacorba de 2.234 amb 2.137 assolides (el 96%).

"A Rocacorba hem de parlar de gran èxit", ha valorat Sanitjas que afegeix que, en el cas de les Gavarres, la situació ha estat diferents perquè hi ha hagut colles de caçadors que potser no han sortit "tant com hauria calgut" i, a més, la sequera ha modificat els hàbits dels senglars, que s'han desplaçat a altres zones buscant aigua i menjar: "Estaven en altres punts on ha estat impossible arribar".

"Un èxit"

La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi remarca que, amb tot, l'aplicació de la mesura ha estat "un èxit": "És la primera vegada que el Govern declara i executa l'emergència cinegètica i hem aconseguit una reducció de danys en conreus i de densitat de senglar en zones concretes".

A partir d'aquest dimecres, i amb la finalització de la mesura, el Departament, conjuntament amb els caçadors, preveuen desplegar una "segona fase" de la declaració d'emergència cinegètica que consistirà en fer actuacions "més quirúrgiques" i més precises des d'ara i fins a finals d'agost, abans que comenci la nova temporada de caça. L'objectiu és assolir el 100% dels objectius fixats el març passat: "Amb el suport dels Agents Rurals, drons i els peritatges d'Acció Climàtica identificarem zones de danys o d'augment de població". Aleshores, els primers en actuar seran un grup de caçadors voluntaris articulats a través de la Federació i, si no és possible, el Departament actuarà de manera subsidiària.

"Som conscients que als caçadors els hi demanem un esforç suplementari perquè la caça deixa de ser una activitat de lleure i ara és quasi una obligació", ha admès Sanitjas que exposa que, per "donar suport" als caçadors han articulat un seguit d'ajudes, com ara una per adquirir armilles per protegir els gossos de caça que puguin ser atacats per algun senglar durant una actuació cinegètica.

El vicepresident de la territorial de Girona de la Federació Catalana de Caça, Joan Espona, ha remarcat que són "l'únic depredador" que té el senglar i que actuen amb "responsabilitat" per evitar que causin danys a l'agricultura i accidents de trànsit. Espona afegeix, però, que han de fer un esforç extra perquè ja no actuen només durant la temporada de caça: "Estem fent una tasca social molt important però vol dir treure hores a la família i a l'esbarjo".

El vicepresident dels caçadors gironins exposa que, com a contraprestació, van demanar al Departament que els facilités l'adquisició de les 240 armilles per als gossos de les colles de caça que han "fet els deures" i han sortit a fer batudes amb l'emergència cinegètica.

Acció Climàtica, a banda de les actuacions previstes encara a les Gavarres i Rocacorba, també estudia declarar l'emergència cinegètica en altres punts de les comarques gironines o de Barcelona on detectin un densitat superior als 15 senglars per quilòmetre quadrat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00