Sociedad

Junts guanya les eleccions a les comarques de Girona i recupera Figueres

ERC perd 48 regidors i Vox es situa com a tercera força a Salt

Jordi Masquef, al mig, cap de llista de Junts Figueres

Jordi Masquef, al mig, cap de llista de Junts Figueres / jxcat figueres

Girona

A les comarques de Girona, Junts ha guanyat les eleccions. Ha estat el partit més votat amb el 28'3% dels sufragis, un 5'6% més que ERC, la segona força més votada. El PSC, amb el 14% dels vots s'ha situat com a tercer partit.

Amb aquests resultats, Junts ha aconseguit 707 regidors, 7 per sota dels que va obtenir fa quatre anys, però no en perd tants com ERC, que ha aconseguit 48 cadires menys que el 2019.

El PSC, amb 151 regidors (5 més que el 2019) es consolida com a tercera força i Vox passa de 3 a 17 edils i supera àmpliament el PP, que en té 8 i Ciutadans, que s'ha quedat amb un sol regidor. Junts ha aconseguit 17 majories absolutes, ERC 10 i el PSC 6.

Figueres

Una d'aquestes majories absolutes de Junts és a Figueres, la segona ciutat en nombre d'habitants. Jordi Masquef -que ja va ser la força més votada fa 4 anys- ha passat de 8 a 13 regidors i no haurà de pactar amb ningú per governar.

ERC, que fa quatre anys va tenir l'alcaldia gràcies a un quadripartit, ha passat de 5 regidors a només 2 i queda com a tercer partit del consistori per darrere del PSC, que passa de 4 a 3 regidors. A la capital de l'Alt Empordà Vox entra amb 1 regidor, els mateixos que la CUP i el PP.

Banyoles

Junts també té majoria absoluta a la capital del Pla de l'Estany, Banyoles, que aquest any escollia 21 regidors en comptes de 17 per haver superat els 20.000 habitants. Miquel Noguer tindrà un cinquè mandat, el quart sense necessitat d'aliances. ERC segueix com a segona força amb 6 edils mentre que la CUP en té 3.

Blanes

A Blanes el triple empat a 5 de fa quatre anys s'ha desfet. El PSC de Jordi Hernández ha obtingut 6 regidors, 2 més que l'ERC d'Àngel Canosa, que ha estat alcalde els últims quatre anys. L'altra formació que va acompanyar els republicans al govern, Blanes en Comú, ha perdut 2 edils i es queda amb 3 com a tercera força política, empatada a regidors amb Junts.

Per darrere d'aquests se situen 5 formacions que tenen un sol regidor, entre ells, Vox.

Lloret de Mar

A Lloret també hi ha hagut fragmentació, però el PSC s'ha imposat clarament amb 8 regidors, el doble dels que ha sumat Junts, que se situa com a segona força política. Tots per Lloret d'Albert Robert, que va rellevar l'alcalde sortint, Jaume Dulsat, els últims mesos del mandat ha obtingut 3 regidor. ERC i Més Lloret n'han assolit 2 cadascú i Vox també aconsegueix posar el peu al consistori amb un regidor.

Olot

A Olot, Pep Berga (Junts) ha perdut la majoria absoluta. Passa d'11 a 8 regidors, el doble que la CUP, que es converteix en la segona força política a la capital de la Garrotxa. Amb 4 regidors, dobla la seva representació.

També n'obté 4 el PSC, un més que fa quatre anys. El gran damnificat, a part de Junts, és ERC, que passa de 5 a 3 regidors i de segona força a quarta. Malgrat tot, Junts i ERC sumen. Aquí també entra Vox al consistori amb un regidor.

Salt

Però on la formació xenòfoba s'ha fet forta és a Salt, on passa de 3 a 4 regidors i se situa com a tercera força per darrere del PSC (5, igual que fa 4 anys) i ERC, que en perd un però continua sent el partit més votat amb Jordi Viñas al capdavant.

Junts ha obtingut 4 regidors, igual que fa quatre anys, i també manté els 2 que tenia la CUP.

Ripoll

On també s’ha fet forta l’extrema dreta és a Ripoll. La formació xenòfoba Aliança Catalana, amb la fins ara única regidora d’aquest partit Sílvia Orriols al capdavant, ha estat la més votada. Ha tret 6 regidors, però queda lluny dels 9 que donen la majoria i un pacte de la resta de forces la deixaria a l'oposició.

Junts, que fins ara governava amb 8 regidors, n’ha tret tres. Repercussió del canvi de cara al capdavant de la formació: l’històric Jordi Munell no es presenta i ho feia Manoli Vega, fins ara regidora de comerç i turisme. Esquerra amb la fins ara número 2, Chantal Perez al capdavant en suma 3, el PSC 2, CUP 2 i Som-hi Ripoll, un.

Palafrugell

A Palafrugell, el socialista Juli Fernández, ha guanyat clarament les eleccions amb 9 regidors -2 més que fa quatre anys- però es queda a 2 de la majoria absoluta. El tripartit que va governar la ciutat en l'últim mandat també en suma 9 però surt castigat. ERC, que va obtenir 7 regidors el 2019 ara n'obté 4, Junts passa de 2 a 3 i Som Gent de Poble en tenia 3 i ara es queda amb 2. Vox també posa el peu al consistori amb 1 regidor.

Sant Feliu de Guíxols

Carles Motas ho té tot per tornar a governar a Sant Feliu de Guíxols quatre anys més. Manté els 10 regidors del 2019. On hi ha canvi és en qui queda com a segona força política. Ara és Junts, que ha passat de 2 a 4 regidors superant els 3 d'ERC i els 2 del PSC.

Palamós

ERC ha tornat a ser la força més votada, però ha perdut la meitat dels regidors i ha passat de tenir majoria absoluta a necessitar 4 regidors d'altres partits per poder governar. I 4 són els que ha obtingut l'exalcaldessa socialista Maria Teresa Ferrés, ara amb Som-hi per Palamós. El PSC es manté amb 3 regidors i el regidor de Ciutadans, que aquest any anava com a cap de llista del PP, ha vist com la seva cadira se l'ha emportat Vox.

Torroella de Montgrí

Jordi Colomí (UPM) ha tornat a ser el més votat a Torroella de Montgrí, on va governar els últims 4 anys amb ERC. Manté els 6 regidors que va obtenir el 2019, 4 més que les 5 formacions que té per darrere, que han obtingut 2 cadires cadascun.

ERC, segona força el 2019, cau del segon lloc al quart. El segon partit més votat aquest cop ha estat Compromís, formació que lidera l'exalcalde Jordi Cordon. També ha aconseguit 2 regidors la formació de l'Estartit L'EST, la CUP i Junts.

La Bisbal

ERC es manté com a força més votada a La Bisbal, però perd 2 dels 6 regidors que tenia. La formació que lidera Enric Marquès ha obtingut el mateix nombre de regidors que el PSC d'Oscar Aparicio, que passa de quarta a segona força. La CUP manté els 3 regidors d'ara fa quatre anys així com Junts.

Roses

A Roses, ERC de l'actual alcalde Joan Plana ha estat la força més votada amb els mateixos regidors que el 2019, quatre. També amb quatre, però per darrere ha quedat el PSC de Josep Maria Martínez, que s'estrenava com a alcaldable; seguits pels tres de Junts, liderats per la també nova Sílvia Ripoll. Han tret dos regidors Lliures per Roses (que n'han sumat un respecte al 2019) i també Gent del Poble Roses (que han quedat igual que el 2019). El PP ha mantingut el seu únic regidor i VOX ha entrat al consistori, també amb un regidor.

En les últimes eleccions, Esquerra i Junts es van partir l’alcaldia gràcies a un pacte, el “Pacte de Canyelles”, firmat també amb Gent del Poble Roses.

Calonge i Sant Antoni

A Calonge i Sant Antoni es podria repartir el tripartit que ha governat en l'últim mandat format per Junts amb Jordi Soler al capdavant, el PSC i el PP. Junts -segona força el 2019- passa de 4 a 6 regidors mentre que ERC, que va guanyar els comicis del 2019, però va ser destronat per una moció de censura, baixa de 5 a 4.

La tercera força encara és el PSC, però perd un regidor. El PP, l'altre partit present al tripartit, manté el regidor d'ara fa quatre anys. També n'obtenen 1, la CUP, Som Calonge i Sant Antoni i Avancem i Tots pel Poble.

Santa Coloma de Farners

ERC també deixa de ser la força més votada a Santa Coloma de Farners i passa de 6 regidors a 3. Li han passat al davant la CUP i Independents per la Selva, amb 4 edils respectivament i Junts, que manté els 5 regidors del 2019 i que s'ha convertit en la principal força política.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00