'Verificat' i la necessitat de dades correctes: "Les promeses i les propostes dels polítics han d'estar basades en dades i fets reals"
La plataforma de verificació de dades té com a propòsit tornar als fets per combatre la desinformació
Barcelona
Les mentides o mitges veritats són un tema recurrent als discursos polítics i en especial, a les campanyes electorals. Des de Verificat, la primera plataforma de fact-checking en català i homologada per l'Observatori Europeu de la Desinformació, es busca combatre la manipulació informativa i desmentir les declaracions falses de la classe política.
Una responsabilitat molt gran
"És una responsabilitat molt gran, però també és una responsabilitat enorme ser polític i representar-nos a tots", comença explicant Alba Tobella, cofundadora de Verificat i cap de continguts. Tobella exigeix als dirigents polítics que les promeses i les propostes que facin estiguin basades en dades i en fets reals: "Nosaltres escoltem als polítics per analitzar si són certes o no les seves declaracions".
La cofundadora del portal Verificat comenta que, durant la campanya electoral han analitzat centenars de declaracions dels polítics i amb un treball previ, han creat portal anomenat Barcelona en dades on les persones trobaran gràfics i dades que permetran desmentir molts dels arguments donats durant la campanya electoral. "Les mentides són recurrents. Des de Verificat vam fer un debat prèviament verificat on els polítics ens havien compartit les dades i, així i tot, van sortir dades que no s'havien analitzat". Tobella destaca com, si ja no s'havien utilitzat les dades correctament en un debat on ja es coneixien totes, és encara més difícil poder controlar-les totes en un debat televisat on el ritme és encara més alt.
Desmuntant mentides
Un dels temes més recurrents de la campanya electoral on els verificadors de dades troben moltes incongruències és l'okupació. Tot i les declaracions de Daniel Sirera o Eva Parera on afirmen que la quantitat d'okupacions a Barcelona és molt alta, des de Verificat van desmentir aquesta dada a través d'una petició de transparència al Ministeri de l'Interior: "A Barcelona, es concentra el 9% de les okupacions i la xifra del 40% de les okupacions correspondria al conjunt de Catalunya, no només a Barcelona".
Sobre l'habitatge i unes declaracions de Xavier Trias en què afirmava que, durant el seu mandat el preu del lloguer va baixar un 8% i com en els dos mandats d'Ada Colau el preu havia pujat un 49%. "Les dades que dona Xavier Trias són aproximadament certes, però és molt difícil atribuir a l'acció d'un govern municipal la pujada o baixada dels preus del lloguer", explica Alba Tobella destacant la dificultat que suposa atribuir dades massives a l'acció d'un govern local o autonòmic.
Respecte a la contaminació, Ada Colau afirmava que el seu govern havia reduït la contaminació en un 30% i Daniel Sirera, que Barcelona no complia amb els paràmetres de contaminació atmosfèrica a diferència de Madrid. Alba Tobella explica com a aquestes afirmacions, els hi han atorgat la categoria d'enganyoses: "És cert que Madrid va igualar el límit de diòxid de nitrogen que permet la Unió Europea i Barcelona el va superar en un parell de micrograms per metre cúbic". Tobella reconeix que les verificacions de dades són les més complicades a causa de la gran quantitat de gasos que hi ha, però sí que ha confirmat que es percep una tendència a la baixa pel que fa a les reduccions d'emissions.