Aquí LleidaAquí Lleida
Sociedad

"La Covid ha fet aflorar molts casos de fibromiàlgia"

Una malaltia que encara "no està entesa socialment" diu la presidenta de Fibrolleida

Un moment de la xerrada del doctor Joaquím Fernàndez Solà durant la Jornada sobre les Síndromes de Sensibilització Central organitzada per Fibrolleida a la Sala 2 de l'Auditori de Lleida aquest dimecres.

Joaquim Fernàndez Solà (Hospital Clínic): "Amb la Covid hi ha hagut 25.000 nous casos a Catalunya de síndromes de sensibilitat central, bàsicament fibromiàlgia"

03:33

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000043774/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Carme Fabregat (Fibrolleida): "La fibromiàlgia o la fatiga crònica costen de diagnosticar perquè no son tan evidents com trencar-se un braç"

11:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000043750/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple (Síndromes de Sensiblització Central) són malalties que ja fa més de 30 anys que es diagnostiquen, que cada cop són més fàcils d'identificar sanitàriament, però que encara no estan prou reconegudes socialment ni laboralment ni pel que fa a l'hora d'establir prestacions d'ajuda a les persones que les pateixen, malgrat que ja no poden tornar a fer la mateixa vida que feien abans. A més, no s'hi fa recerca, o no prou per avançar en tractaments per pal·liar els símptomes que majoritàriament es donen en dones, tot i que cada cop hi ha més homes. I aquests símptomes, en la majoria de vegades, són dolors molt intensos. Així s'ha exposat durant la Jornada que Fibrolleida, l'Associació de les Síndromes de Sensibilització Central de les Terres de Lleida, ha organitzat aquest dimecres a l'Auditori Enric Granados coincidint, divendres vinent, amb el Dia Mundial de les Síndromes de Sensibilització Central.

Un dels ponents ha estat Joaquím Fernández Solà, Cap de la Unitat de Sensibilitat Central de l'Hospital Clínic de Barcelona. Ha assegurat que la incidènia de les síndromes de sensibilització central ha augmentat i molt durant la Covid. Es parla que fins a 25.000 nous casos a Catalunya. Això ha permès demostrar que també factors externs -en aquest cas una infecció- poden ser causants de l'origen d'aquestes malalties, que no tenen cura però que sí tenen tractament. En aquest sentit, Fernández Solà ha dit que aquest tractament és multidisciplinar, tant mèdic com psicològic.

La psicòloga Dolors Zapata ha indicat per la seva banda que les persones que pateixen aquestes síndromes poden tendir a tenir pensaments negatius -i és que els dolors poden ser importants-, pel que ha aconsellat tenir pensaments també positius i equilibrar la bàscula, un exercici que pot ben bé ser vàlid per a tothom.

La presidenta de Fibromiàlgia, Carme Fabregat, ha posat l'accent en l'Aquí Lleida, en què encara no són malalties enteses socialment, ni pels familiars de les persones que la pateixen. Assegura que cal augmentar els recursos per fer més recerca en els origens i les causes d'aquestes malalties i de donar-los visibilitat. Dotar els equips mèdics d'autèntics especialistes en aquestes síndromes i de investigadors i biòlegs interessats en trobar remeis, cures o pal·liatius. Cal indicar, per exemple, que les persones que pateixen la Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple poden trobar-se malament i arribar-se a ofegar si senten un perfum que potser per la resta de la gent podria arribar a ser agradable. Per això, durant la jornada, es demanava als assistents que hi acudíssin sense perfums ni colònies ni tampoc after-shaves. FibroLleida agrupa unes 350 persones a Lleida amb alguna d'aquestes malalties. I, en alguns casos, la dificultat econòmica que tenen, fa que no puguin ni arribar a pagar les quotes d'associats, diu als microfòns de Ràdio Lleida

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00