Aquí LleidaAquí Lleida
Sociedad

"Sortim al carrer per exigir responsabilitats"

90 tractors i més de 250 persones ha participat aquest matí a Lleida a la tractorada convocada per la Unió de Pagesos per exigir solucions a la crisi de la sequera i reclamar responsabilitats públiques pel que consideren una mala gestió de l'aigua

Segons la Unió de Pagesos, han participat a la protesta uns 90 tractors. A la foto, en el moment que passaven per l'avinguda Blondel.

"Som aquí per exigir responsabilitats". Les veus de la tractorada contra la sequera d'avui a Lleida.

03:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000043720/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jaume Pedrós, responsable de regs d'Unió de Pagesos: "Bona part del que està passant amb el reg és perquè Confederació no ha fet una bona planificació"

12:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000043711/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

90 tractors i més de 250 persones ha participat aquest matí a Lleida a la tractorada convocada per la Unió de Pagesos per exigir solucions a la crisi de la sequera i reclamar també responsabilitats als organismes públics als que culpen de no haver fet una bona gestió de l'aigua. Pagesos grans i pagesos joves, dones que també s'hi dediquen. Pagesos que fan fruita, altres que fan cereals o farratges. Tots ells es pregunten, sense aigua, de què viurem?

Els joves pagesos, pessimistes

És el cas de la Carol Aixut, d'Artesa de Lleida. Té set hectàrees de fruiters -pera Conference i pera Alejandrina- que ja no reben aigua, ja que reguen del canal d'Urgell. Es pregunta de què viuran l'any vinent ella i la seva família si ja no pot preveure cap collita enguany. En culpa les administracions públiques dedicades a la gestió de l'aigua. "Això ja ho podien saber fa un any que ens podiem trobar així", aporta un altre pagès que ha participat de la protesta, en Jordi Gallart. Per a en Nil Orrit, un pagès de Linyola de només 26 anys, a qui la sequera li pot posar en perill tant els camps de conreu com les granjes (en té de porcs i de vedells), seguir dedicant-se al sector primari "no té futur" i li venen ganes "de plegar". I més si pensa "com estarem l'any vinent? Igual", remata.

Sobirania alimentària

Per a la Gemma Llanes, pagesa d'Ivars d'Urgell, que veu perillar els 800 mil quilos de peres i pomes que produeix cada any perquè rega del Canal d'Urgell i ja no rep aigua per a produir, cal que tota la societat "i no només els pagess i pageses" faci una reflexió sobre una millor gestió de l'aigua i de l'ús que en fa de l'aigua. I en aquesta reflexió cal que les administracions públiques hi facin alguna cosa més. Per a la Rosa Cots, que conrea cereal ecològic al Pla d'Urgell, "hi ha una imatge, a vegades, que el pagès malgasta l'aigua. Jo crec que nosaltres el que fem és utilitzar l'aigua per fer aliments. La sobirania alimentària per mí és fonamental. I per això jo estic aquí (a la protesta) per defensar, no només la meva supervivència (en tant que productora agrària) sinó per la supervivència alimentària del país".

Jaume Pedrós demana responsabilitats

El responsable de regs de la Unió de Pagesos, Jaume Pedrós, en una entrevista a l'Aquí Lleida atribueix bona part de la responsabilitat de la manca de recursos hídrics actuals a la conca de l'Ebre "a la Confederació Hidrogràfiaca de l'Ebre" a qui acusa "de no haver fet una bona planificació". Pedrós ha titllat la tractorada d'aquest dimarts a Lleida de "prèvia" de la que tenen previst fer el proper dia 16 de maig a Saragossa, davant la seu de la Confederació. Tot i això, abans tenen previst reunir-se a Lleida amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas. En principi, segons Pedrós, això serà dijous dia 11 de maig -Festa Major a la capital del Segrià- al migdia.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00