Tribunales

La consellera Meritxell Serret, condemnada a 1 any d'inhabilicació pel referèndum de l'1 d'Octubre

El president Pere Aragonès mantindrà al càrrec a la titular d'Exteriors a qui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya imposa 12.000 euros de multa, una pena inferior a la dels seus homònims al Suprem

Meritxell Serret, als estudis de SER Catalunya / Andrea Salazar

Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, a un any d'inhabilitació per un delicte de desobediència greu. Els magistrats li imposen un any d'inhabilitació i 12.000 euros de multa per haver ignorat, quan era consellera d'Agricultura al 2017, fins a cinc requeriments del Tribunal Constitucional contra el referèndum de l'1 d'Octubre. La sentència, però, encara no és ferma, així que Serret no haurà de deixar el càrrec fins que el Suprem es pronunciï els propers mesos. De fet, el president de la Generalitat ja l'ha ratificat al càrrec.

Serret és la primera de les dirigents independentistes que va tornar a Espanya després de fugir a Bèlgica després de la tardor calenta de 2017. Al març de fa dos anys, va posar-se a disposició del Tribunal Suprem. Donat que Serret estava acusada només de desobediència i que és aforada com a diputada del Parlament, l'alt tribunal va enviar el cas a Catalunya perquè fos el TSJC qui jutgés a Serret. La sentència imposa a la consellera una pena més baixa que la que el Suprem va imposar als seus homòlegs: Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs, condemnats a un any i vuit mesos d'inhabilitació i 60.000 euros de multa.

La condemna arriba un mes després de la celebració del judici, que Serret va convertir en un al·legat polític sobre l'estratègia negociadora d'Esquerra respecte la de confrontació de Junts, encarnada la revetlla del judici, amb el retorn i detenció de l'exconsellera Clara Ponsatí. "Em reafirmo en que l'1 d'Octubre no va ser un delicte; votar no va ser un delicte", va declarar Serret. La consellera va explicar també que al 2017 va haver de "ponderar" entre obeir el Tribunal Constitucional o el "mandat democràtic" del Parlament.

“L’acusada era perfecta coneixedora de la il·legalitat de totes les decisions que li van ser objecte de notificació i requeriment per part del TC, ignorant de forma conscient i deliberada allò ordenat pel TC, decidint no portar a terme cap actuació per deixar sense efecte les normes impugnades, com tampoc no realitzar cap tipus de proposta de nul·litat de les mateixes”, argumenta el TSJC en la sentència. Segons el tribunal, l'actitud de Serret contra la decisió judicial va ser “explícita i contundent” expressant una "reiterada i evident passivitat al llarg del temps sense donar compliment a allò establert”.

Aragonès ratifica Serret

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha titllat la sentència de "política". En una atenció als mitjans, Aragonès ha afegit que Serret continuarà "amb totes les seves funcions" com a consellera perquè la sentència no és ferma. Així mateix, el president ha subratllat que la condemna demostra que hi ha un "conflicte polític obert" entre la ciutadania de Catalunya i l'Estat, i que votar "no pot ser delicte". Aragonès ha confirmat també que portaran la "batalla jurídica" fins als tribunals internacionals.

També la consellera ha afirmat en un comunicat que presentaran un recurs contra la sentència. "Seguirem confrontant l’Estat i el sistema judicial. També denunciant la persecució contra l’independentisme", assegurava en la nota. "Continuarem treballant per un projecte polític que és legítim: assolir la república catalana", afegeix Serret.

Oriol Junqueras: "La sentència és profundament injusta"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha denunciat que la condemna contra l'actual consellera d'Acció Exterior és "profundament injusta". "L'1-O no va ser delicte. El referèndum no va ser delicte", ha reiterat Junqueras, repetint el mantra de Serret. “´Qualsevol condemna és profundament injusta, perquè és una condemna contra el nostre dret d'expressió i un atac contra el nostre dret a votar”, ha afegit l'exvicepresident del Govern durant la presentació de les llistes electorals dels republicans per les properes eleccions municipals. El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, també ha expressat el seu suport a l'exconsellera d'Agricultura. En una piulada, Turull ha assegurat que la condemna és una nova “interferència” de la justícia en la política catalana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00