Aquí LleidaAquí Lleida
Sociedad

La CHE declara l'estat d'excepcionalitat per sequera extraordinària a la conca del Segre

L'òrgan rebutja fixar restriccions als municipis. Diu que és competència dels regants del canal d'Urgell

binary comment / ACN

MARIA DOLORES PASCUAL: La Declaració d'excepcionalitat suposa major cobertura jurídica i un suport per als regants

14:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000043236/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

LLEIDA

La junta de govern de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que se celebra aquest dimecres a Saragossa declararà la situació d'excepcionalitat per sequera extraordinària a la conca del Segre, segons ha anunciat la seva presidenta, Maria Dolores Pascual, abans de la reunió. El sistema Rialb-Oliana està en estat d'emergència des de fa deu mesos i la seva situació és "molt pitjor" que a la resta de conques, ha afirmat Pascual, que ha afegit que la declaració serà un suport per als regants de regadiu de cara a tramitar ajuts a les administracions públiques, entre altres. D'altra banda, la CHE ha rebutjat fixar restriccions als municipis que abasteix el canal d'Urgell i diu que és competència de la comunitat de regants.

La presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, ha exposat que la conca del Segre és la que en aquests moments pateix la "pitjor situació", tot i que també ha alertat que si no plou en els pròxims dies és probable que al maig la resta de sistemes de la confederació també entrin en situació d'emergència per sequera.

Davant d'aquesta situació, la junta de govern de la CHE declararà aquest dimarts la situació d'excepcionalitat per sequera extraordinària al sistema Rialb-Oliana. Els dos embassaments estan a l'11,8% de la seva capacitat conjunta, amb un 5,4% de capacitat a Rialb i un 42,6% a Oliana.

Maria Dolores Pascual ha explicat que la declaració suposarà tenir una "major cobertura jurídica" per aplicar mesures de caràcter restrictiu. També serà un "suport" perquè els agricultors afectats puguin accedir a ajuts de les administracions públiques i, en tercer lloc, permetrà crear una comissió permanent de sequera que farà més "àgil" el seguiment de la sequera.

D'altra banda, la CHE ha rebutjat fixar una normativa de l'ús de l'aigua a l'estiu als municipis que depenen del canal d'Urgell tal com havien demanat els alcaldes. Pascual ha explicat que aquestes decisions les ha de prendre la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell amb caràcter "global" i sota la tutela de la confederació.

Sobre els regants del canal d'Urgell, Pascual ha afirmat que les decisions que la comunitat de regants ha adoptat en els darrers mesos són "sensates i encertades" i ha reiterat que la prioritat dels dos òrgans és "garantir els abastiments". En aquest sentit, ha tornat a demanar "responsabilitat" als responsables dels abastiments. "De manera que aquells usos que no siguin prioritaris es puguin restringir i entre tots, de forma solidària, puguem tnir més garantia per als abastiments", ha indicat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00