Aquí LleidaAquí Lleida
Sociedad

L'últim reg, fins a nou avís

Parlem amb Xavier Claramunt, de Miralcamp, que té unes 20 hectàrees de fruiters que "beuen" del canal principal de l'Urgell

Xavier Claramunt de Miralcamp fa l'últim reg a les seves finques de fruiters, fins a nou avís.

07:04

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000043149/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Miralcamp

Des de les 12 del migdia està tancada l'aixeta al rec del canal Principal d'Urgell, cosa que afectarà 52 mil hectàrees de cultius . La sequera ha obligat a tallar en sec la campanya de rec només un mes després de començar. Els alcaldes afectats van consensuar ahir una carta per fer una crida a la població perquè racionalitzi el consum d'aigua per evitar restriccions més severes si continua sense ploure.

En quina situació queden ara els cultius? A les 12 s'ha tancat el canal principal, que pren aigua del sistema Rialb-Oliana, a l'alçada de Ponts. Ara l'ultima aigua va recorrent els kilòmetres de canal. I en això hi trigarà mig dia. És el temps que estan aprofitant els regants per regar els cultius, sobretot els fruiters. Xavier Claramunt té 65 anys. Compta amb 20 hectàrees de fruiters (pomes, peres i prèssecs) a Miralcamp. Des d'anit, com ell, els seus companys, s'afanyen a regar ”donarem un reg a tots els fruiters, i ja estarà”

Un reg, el darrer, l que fa ara que amb el millor dels casos pot apaivagar la set unes tres setmanes: “ara les finques, aquestes que s’han regat, normalment tenen dos o tres setmanes en què aniran fent, però després has de tornar a regar, i, si no ho pots fer, doncs malament”

Vindrà el moment de la veritat, diu. Per què amb el tancament del canal, només es garantirà un reg de supervivència per regar els arbres i salvar-los. Però no hi haurà aigua per la producció.

Viu exclusivament d'aquestes finques. Produeix uns 700 mil kilos de fruita. Enguany ja es veurà. Ha començat a fer números: les pèrdues seran “d’uns 100 mil euros"

En Xavier contracta treballadors. Ara en té un parell per esclarida; en collita l'any passat: una dotzena. Això altres anys, per què si no plou... diu,”estem perduts” per què "d’aquí a un més no sobreviurà res, impossible”

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00