Aquí LleidaAquí Lleida
Sociedad

"Amb la fruita de pinyol serà blanc o negre"

Entrevista al fruticultor d'Aitona Jordi Vidal en un moment en què els pagesos veuen un estiu molt complicat si no plou

Si no plou gota, les aclarides als arbres de fruita d'os durant la floració no serveix tant com fer-ho en els arbres de llavor, diu Jordi Vidal, pagès d'Aitona.

Jordi Vidal (fruticultor Aitona): "Amb la fruita de pinyol, si no hi ha aigua, el que preocupa és conservar l'arbre"

18:46

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000042697/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

"Amb la producció de fruita de pinyol - préssec, paraguaià i nectarina- estem veient que serà blanc o negre. O tenim aigua per tirar endavant la producció i portar aquests kilos al mercat o no tenim aigua, aquesta fruita se'ns malmetrà, no arribarem a collir-la i el que ens preocuparà serà conservar l'estructura, conservar l'arbre, que passi l'estiu i pugui acabar amb vida i amb bones condicions per l'any que ve. D'altra banda, en produccions de llavor, una bona aclarida podria ajudar perquè són uns arbres més resistents en condicions de falta d'aigua". Si es fa una bona aclarida en arbres de fruita de pinyol "també pot contribuir" a reduir la necessitat d'aigua i, per tant, intentar tirar endavant la collita, però "al punt de maduració, aquesta fruita, si no podem regar llavors, se'ns pansiria i no la podriem vendre...Per tot plegat, això seria una catàstrofe. Tancar aixetes a un presseguer, dramàtic. La fruita aniria "avortant" al llarg de l'estiu i no acabaria de fer-se".

Això és el que ens diu a l'Aquí Lleida, Jordi Vidal, pagés d'Aitona i responsable de la fruita dolça d'Asaja. Aquesta mateixa setmana, els productors de fruita deien que estan neguitosos per si no poden regar i alerten de calibres més petits. Afrucat, l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, plantejarà incentivar l'aclarida per mirar de compensar la falta d'aigua als arbres per la possibilitat que els pagesos no puguin regar els arbres fruiters aquesta campanya a causa de les restriccions al regadiu per la sequera. La comunitat de regants del Cana d'Urgell ens anunciava que demanarà la declaració de zona catastrofica per la sequera, i demanava no sembrar cereal d'estiu que consumeix més aigua..

Davant d'aquesta situació, pràcticament generalitzada, des d'Afrucat, Manel Simón, remarca la importància que en el moment del quallat de la flor, els arbres necessiten aportacions d'aigua per poder fer créixer els fruits. Si no hi ha prou aigua, ha afegit, hi haurà calibres petits i això comportarà "problemes de mercat" perquè la fruita no estarà tant valoritzada. Per aquest motiu, es plantejarà fer aclarides més intenses a les explotacions per compensar la falta d'aigua i potenciar la mida dels fruits que quedin als arbres. Arran de tot això, hem visitat radiofònicament la finca de Jordi Vidal, per veure com ho té tot, com rega, quina aclarida està fent, i quines són les seves previsions. Escolta-ho al podcast

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00