Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

20 actuacions dels bombers a la natura en només un cap de setmana

Les dades del Departament d'Interior indiquen que els rescats al medi natural han augmentat considerablement des de la pandèmia

20 actuacions dels bombers a la natura en només un cap de setmana

20 actuacions dels bombers a la natura en només un cap de setmana

05:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1680679174903/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Els Bombers de la Generalitat han fet 20 actuacions a la natura en només un cap de setmana. Ha estat el que inaugurava les vacances de Setmana Santa, l'1 i 2 d'abril. Totes han estat al medi natural, la majoria a la muntanya, però també han fet recerques de persones que s'han perdut o que han desaparegut, i un rescat al mar. Per aquest motiu, i davant d'aquesta dada, els bombers demanen precaució, planificació i estar pendents de la previsió meteorològica abans de sortir a fer activitats a l'aire lliure.

La xifra de rescats ha augmentat considerablement després de la pandèmia. L'any passat, els bombers van fer 50 actuacions més que les que haurien fet fa 10 anys al medi natural, concretament, 1.420. La majoria per rescatar excursionistes i visitants a la muntanya, però també per ajudar gent amb problemes al mar, en col·laboració amb Salvament Marítim, i en rius. Els rescats no havien estat mai per sobre dels mil fins abans de la covid. A partir del 2020, però el nombre va augmentar perquè, amb el confinament, la gent va començar a anar més a la natura, buscant espais verds. Aquest any, n'han fet, com a mínim, 163, segons dades del Departament d'Interior.

Tipus de serveis al medi natural durant el 2022 / Bombers

En l'última dècada, han estat un total de 10.546 rescats. Alguns d'aquests han acabat en multa perquè els cossos d'emergències i de seguretat han considerat que hi havia hagut alguna imprudència. Tot i això, els casos en què passa són realment poquíssims: només 8. Són incidents que o bé van tenir lloc en zones perilloses, les persones rescatades no duien l'equipament adequat o es va demanar el servei sense motiu. El Departament d'Interior diu que són tan pocs perquè és difícil determinar quan una petició d'ajuda es fa sense motiu.

De les 8 multes, 5 ja s'han pagat, 2 encara no i 1 va quedar anul·lada. Les que encara estan pendents de pagament són totes dues del 2018. En el primer cas, es tracta d'un fals avís de rescat d'una persona que travessava el riu a Torres de Segre, el 24 d'abril. Es van activar 3 vehicles, 12 dotacions de bombers i un helicòpter. El cost de la multa: 9.866,51 €. En el segon incident, la recerca d'un boletaire a Mura, el 28 de novembre, va obligar a activar 4 dotacions de bombers i un helicòpter. I a l'implicat a pagar una multa de 4.983,01 €. El cobrament que va quedar suspès va ser el rescat d'un ciclista, el 15 de març del 2020. El Tribunal Constitucional va tombar el primer estat d'alarma decretat pel govern espanyol i, d'aquesta manera, la multa va quedar anul·lada.

Una excursionista i una escaladora, rescatades aquest dimarts

A l'Aragó, una dona de 53 anys va quedar ferida greu després de patir una caiguda de 20 metres al Pirineu aquest dimarts al matí. L'excursionista va caure prop del refugi de Bachimaña, a Panticosa. La Guàrdia Civil va rebre un avís cap a les 10, que una senderista havia quedat inconscient, amb una ferida al cap. L'helicòpter del cos de seguretat va sobrevolar la zona i va localitzar la dona estirada a terra, però ja conscient. Després d'immobilitzar-la, la van traslladar a l'hospital Miguel Servet de Saragossa.

I a Castellar del Vallès, els Bombers van rescatar una escaladora ferida per una caiguda a la zona del Xaragall de Foió, després de rebre un avís abans de les sis de la tarda. La van estabilitzar i evacuar amb helicòpter a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Al rescat, hi van actuar amb 4 dotacions.

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00