Sociedad

El nou pla urbanístic de l'àrea de Barcelona reserva espai per construir 217.000 habitatges

L'Àrea Metropolitana ha aprovat inicialment un instrument urbanístic que substituirà el Pla General Metropolità de 1976 i que augmenta el sòl no urbanitzable en aquest territori

El vicepresident executiu de l'AMB, Antonio Balmón, el vicepresident de polítiques urbanístiques, Jordi Sánchez, i el director de polítiques urbanístiques, Xavier Mariño. / Clàudia Ramos

Barcelona

L'Àrea Metropolitana de Barcelona té sòl suficient per construir 217 mil habitatges des d'ara i fins al 2050, segons recull el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM), que s'ha aprovat inicialment aquest dimarts. D'aquests pisos, més de la meitat, 120.000 seran de preu assequible. El nou instrument urbanístic substituirà el Pla General Metropolità de 1976 per configurar una metròpolis policèntrica i més equilibrada, segons els seus impulsors. Preveu la creació de 10 grans avingudes metropolitanes pensades per la mobilitat interurbana sostenible i augmenta el sòl no urbanitzable per protegir els espais lliures d'aquest territori.

Els redactors del Pla Director Urbanístic Metropolità han identificat els espais de Barcelona i els 35 municipis que l'envolten on s'hi pot fer habitatge i ha conclòs que, des d'ara i fins al 2050, es poden fer 217.000 pisos, 120.000 de preu assequible, "sense depredar territori, sense ocupar espais lliures", com ha destacat el vicepresident de Polítiques Urbanístiques de l'AMB, Jordi Sánchez. Diu que el creixement es fa sense sacrificar zones verdes o zones industrials.

Mapa de Dotació d'Habitatge del nou pla urbanístic de Barcelona

Xavier Mariño, director de Polítiques Urbanístiques, afegeix que el potencial d'habitatge que preveu el PDU s'ha calculat sense tenir en compte la demanda i amb criteris de creixement sostenible per garantir ciutats de qualitat. De tota manera, afegeix, els pisos que s'hi poden fer a l'àrea metropolitana quadren amb el creixement d'habitants previst en aquesta àrea.

En la línia de no ocupar espais lliures, que són necessaris en una metròpolis tant densa com la de Barcelona, el PDUM preserva els espais naturals i agraris i ha incrementat el sòl no urbanitzable, que passa del 48% al 51%.

Aquest nou instrument urbanístic, que ara es posarà a exposició pública i que s'haurà d'aprovar durant el proper mandat, deixarà enrere la planificació del Pla General Metropolità que es va aprovar fa gairebé 50 anys. Diuen els redactors del PDUM que una nova planificació era necessària no només per l'obsolescència de l'anterior, sinó per la falta de visió metropolitana. La voluntat dels redactors és generar un àrea amb diferents pols d'atracció per evitar la dicotomia entre centre i perifèria que s'ha generat durant anys amb Barcelona. Una metròpolis on les infraestructures estan per donar servei i no per trinxar el territori.

Deu avingudes metropolitanes

Pel que fa a la mobilitat, el nou instrument urbanístic preveu també la creació de 10 grans avingudes metropolitanes, unes vies pensades per al transport públic en superfície, com els autobusos o el tramvia, i la mobilitat activa, com anar en bicicleta o caminant. Les avingudes metropolitanes que recull el pla sumaran 240 quilòmetres que connectaran diferents municipis. Un exemple seria la Gran Via que va des de Castelldefels fins Montgat.

Al costat de les avingudes metropolitanes hi haurà el que anomenen connectors estructurants pensats per als cotxes. El Pla Director Urbanístic Metropolità aposta perquè al 2050 els desplaçaments en vehicle privat s'hagin reduït a la meitat i que el 80 per cent dels viatges es facin en transport públic, a peu o en bicicleta.

Un treball llarg i complex

La redacció del Pla Director Urbanístic Metropolità es va iniciar al 2015 amb un procés de diagnòstic i redacció que s'ha allargat durant gairebé 8 anys. Ha estat una feina complexa en la que s'hi han implicat tots i cadascun dels ajuntaments afectats. Això ha permès un elevat consens a l'hora d'aprovar-lo, però també una feina complicada per respectar en el planejament la voluntat dels municipis sense perjudicar la idea de metròpolis cohesionada, més verda i més justa que es volia dibuixar.

Al 2019 es va aprovar un avanç del PDUM i aquest dimarts s'ha aprovat inicialment al Consell Metropolità. Està ja a la recta final. El document es posarà a exposició pública perquè es puguin presentar al·legacions. Després faltarà resoldre-les i aprovar definitivament el nou planejament.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00