Política

El Ministeri rebutja la cimera política que li proposa el Govern per desencallar el traspàs de Rodalies

La ministra, Raquel Sánchez, respon la consellera, Laura Vilagrà, que ja hi ha fòrums entre les dues administracions on parlar d'aquest servei i responsabilitza el Govern de la falta d'avenços en el darrer any.

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. / Àlex

Barcelona

La ministra, Raquel Sánchez, rebutja la cimera política que li ha proposat la consellera, Laura Vilagrà, per desencallar el traspàs de Rodalies. En una carta enviada avui mateix, Sánchez argumenta que ja hi ha fòrums on les dues administracions poden parlar d'aquesta qüestió i responsabilitza el Govern de la falta d'avenços en el darrer any.

La consellera de Presidència va enviar un escrit a la ministra el 14 de març demanant una trobada d'alt nivell polític per reprendre les negociacions sobre el traspàs de Rodalies. Però la ministra assegura que no cal crear nous fòrums per parlar d'aquesta qüestió. Diu que ja hi ha constituït un grup de treball que ha d'acordar el traspàs de recursos econòmics a la Generalitat, perquè pugui pagar a Renfe el que costa prestar el servei.

Aquest grup de treball no es reuneix des de fa un any, segons la ministra, perquè la Generalitat, en lloc de convocar una nova reunió i seguir intercanviant papers, va fer una proposta que s'allunyava del que estaven negociant: va reclamar el traspàs íntegre de Rodalies amb tren, vies i personal.

En l'escrit, Raquel Sánchez respon a la consellera Vilagrà que estarà encantada de reunir-se amb ella les vegades que calgui, però que no intenti fer veure que, amb el traspàs de Rodalies, es parteix de zero perquè va ser el govern català qui es va aixecar de la taula.

Incidències 4 dies a la setmana

Laura Vilagrà va assegurar que, des del mes de setembre, s'havien comptabilitzat 115 incidències a Rodalies, el que significa una mitjana de 4 a la setmana. I utilitzava aquestes dades per assegurar que es traspàs no podia esperar més.

La ministra de Transports també parla de les incidències per dir que s'està invertint en la infraestructura ferroviària i en nous trens per minimitzar-les. Ha explicat que, només al 2022, hi han invertit 425 milions d'euros i que des de 2020, quan es va presentar el Pla de Rodalies, ja s'han executat més de 1.000 milions d'euros. Raquel Sánchez també ha afegit que bona part dels problemes es generen per factors externs com la climatologia o els atropellaments

Vuit dies entre carta i carta

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha respost aquest dimecres la carta que li va enviar la consellera de Presidència el 14 de març. Ho ha fet unes hores després que Laura Vilagrà es queixés al Parlament de la situació del traspàs de Rodalies i, en especial, de la falta de resposta del ministeri a la seva darrera comunicació.

Vilagrà, a la sessió de control al Govern, ha insistit que no poden esperar més per al traspàs i ha assegurat que estan segurs que gestionarien millor aquest servei. La consellera també s'ha preguntat "on queden les bones intencions quan ni tan sols es respon una carta".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00