Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

"Tenim un problema greu de manca de conductors, els estudiants ni es plantegen el sector del transport i la logística"

La Comissió Europea proposa permetre que els joves comencin a conduir als 17 anys per a pal·liar la falta de professionals

Reportatge a l'Aquí Catalunya | "Tenim un problema greu de manca de conductors, els estudiants ni es plantegen el sector del transport i la logística"

Reportatge a l'Aquí Catalunya | "Tenim un problema greu de manca de conductors, els estudiants ni es plantegen el sector del transport i la logística"

18:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1678179670055/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El Manuel Fernández és camioner i té 38 anys, treballa amb base a Barcelona i si hagués de tronar a escollir una professió, no seria la de camioner. "Saps l'hora que comences, però no a la que acabes, la conciliació familiar és molt complicada", lamenta, "a la meva filla li diria que no es dediqués a això".

El cas del Sebastián Seguer és molt diferent. També és camioner, té 46 anys i porta "l'ofici a la sang". El seu pare també era conductor i ho viu com una tradició familiar. "Ho tornaria a escollir cinquanta vegades i vides més", assegura, "estic en una empresa bona, però sí que és veritat que m'he perdut la vida dels meus fills". Els seus fills, però, no es plantegen continuar amb la tradició familiar.

Falta relleu generacional

Segons dades de la Confederació Espanyola de Transports de Mercaderies, des d'ara i fins al 2030 es necessitaran 15.000 camioners a Espanya. Aquesta xifra és el resultat de sumar els treballadors d'aquest sector que ja es necessiten ara mateix i els que es jubilaran en els pròxims 7 anys.

Segons les mateixes associacions de transportistes, la professió de camioner no és atractiva ara mateix. El sector argumenta que els salaris baixos i les condicions de treball, amb molts dies fora de casa i moltes hores a la carretera, fan que pocs joves vulguin formar-se per ser conductor professional.

La falta de conductors professionals no afecta només el sector de les mercaderies, també el del transport de viatgers: no hi ha prou conductors d'autobusos i autocars.

La proposta de la Comissió Europea perquè els estats membres permetin que els joves comencin a conduir als 17 anys busca, en part, ajudar a pal·liar la falta de camioners i conductors d'autobús. La idea és que amb aquesta edat, els joves puguin treure's el carnet de conduir turismes, però també furgonetes, camions i autobús. Durant el primer any hauran d'anar acompanyats d'un adult, però, en complir la majoria d'edat, ja podrien anar sense acompanyant i treballar com a conductors professionals de camions o autobusos.

Àlex Requena, professor i propietari de l'Autoescola Requena, valora que "pot ser que sigui una bona opció" però que "dependrà molt bé de les condicions" perquè encara és "només una proposta". "És evident que uns joves tenen una maduresa diferent, però si es fa de manera professional no hi hauria d'haver cap problema", analitza. S'haurà de veure si aquesta proposta de la Comissió s'aplica a Espanya i quin efecte pot tenir sobre la falta de conductors professionals. Mentrestant, administració, sindicats i patronals hauran de continuar buscant fórmules per fer més atractiva aquesta professió.

Falten dones, també

Yolanda Redondo, secretaria general de Transcalit, la Federació Catalana de Transport explica que "tota ajuda que pugui venir és benvinguda, hauria de començar de manera immediata". "Tenim un problema greu de manca de conductors, els estudiants ni es plantegen el sector del transport i la logística": "Per atreure nous conductors haurem de plantejar-nos jornades diferents, és un sector molt masculinitzat, hem de començar a adreçar-nos a les dones".

Coincideix en l'anàlisi José María Chavarría, president de la Federació Catalana d'Autotransport de Viargers (FECAV), que destaca "que la imatge tradicional que té el sector del transport, de què cal molt força, l'hauríem de canviar, ja no és així".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00