Sociedad

Un noi de 15 anys, ingressat en estat greu després de tirar-se pel balcó a la Ràpita

El menor, amb un trastorn de l'espectre autista, havia explicat als seus pares que a l'institut es burlaven d'ell

Hospital Joan XXIII de Tarragona. / ACN

BARCELONA

Un noi de 15 anys de la Ràpita, Pol, està ingressat en estat greu a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona després de tirar-se pel balcó de casa seva. El menor, que pateix un trastorn de l'espectre autista, havia explicat als seus pares que a l'institut alguns nens es burlaven d'ell i li feien comentaris desagradables. Els pares van parlar amb el centre, que els va assegurar que no tenien constància de l'assetjament, però que estarien vigilants.

Segons han explicat els pares a SER Catalunya, en Pol es va tirar des d'un quart pis dilluns passat, mentre ells eren a casa. Té les dues cames trencades, els dos braços i dues vèrtebres. La mare assegura que, per Nadal, el noi els va explicar que alguns nens de l'institut l'insultaven i es burlaven d'ell per la seva manera de caminar o de relacionar-se amb la resta. També que, per evitar-ho, marxava del pati i es refugiava a la biblioteca.

Després d'escoltar el relat del seu fill, la mare va anar a parlar amb la tutora de la classe que li va assegurar que no tenia constància de l'assetjament, però que estaria vigilant. Dilluns, el noi va saltar pel balcó deixant una nota, que ara ja tenen els Mossos d'Esquadra, en la que assegurava que no aguantava més el que li estava passant. Una dona que passava pel carrer va trobar el noi a terra i va avisar el 112. El soroll de les ambulàncies va ser el que va alertar els familiars d'en Pol: "El vam buscar pel pis i no el vam trobar. Vam veure unes quantes caixes de cartró al menjador amb una nota a sobre. De seguida vam entendre què havia passat", relata en Josep, el seu pare.

SER Catalunya ha intentat parlar amb el director de l'Institut Els Alfacs, on anava en Pol, però la resposta ha estat que no vol fer cap comentari. Els serveis territorials d'Educació a l'Ebre remeten al departament. Segons fonts d'Educació, es va activar la Unitat de Suport a l'alumnat (USAV) i una investigació interna en tenir coneixement dels fets.

"Segur que han fallat moltes coses"

La família d'en Pol ha assegurat que el seu fill ha començat a explicar què vivia a l'institut amb detalls aquesta setmana, mentre està ingressat a l'hospital. Abans, ja ho havia comentat als pares, però ni la seva mare ni el seu pare es pensaven que es tractava de quelcom tan "greu". El curs passat, el noi estava a l'aula oberta del centre educatiu amb 14 companys més. Enguany, l'han canviat d'aula i els pares han afirmat a SER Catalunya que el seu fill "no s'hi sent ni acollit ni estimat". Com que en Pol segueix bé les classes i treu bones notes, tot i les dificultats en l'aprenentatge que els relata la seva mare, està en una classe ordinària.

"Ell és molt intel·ligent i ho capta tot. Veu perfectament com actuen els seus companys", ha dit el pare. La família creu que hi ha "moltes coses" que han fallat en el cas del seu fill. Segons ells, en Pol ha demanat expressament que s'expliqui què li ha passat, mentre continua hospitalitzat: "Vol ser una mena d'exemple perquè tot això no torni a passar a ningú". Per això, tots dos han compartit la seva situació a través de les xarxes socials.

Dades de la Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de violència (USAV)

En els 4 primers mesos d'aquest curs 2022-23, la Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de violència (USAV) ha fet 430 actuacions, gairebé la meitat que en tot el curs passat, en què va obrir 864 procediments. Del total de casos atesos aquest curs, la major part de les denúncies obeeixen a situacions d'assetjament entre iguals o bullying amb 167 casos.

Per darrere, hi ha els casos en què els menors i joves són maltractats a casa, amb 123 denúncies ateses. Hi ha també 60 casos de violència masclista i 34 casos en què la unitat es va mobilitzar després d'un intent de suïcidi, un suïcidi consumat o per situacions de violència derivades de problemes de salut mental. Més de la meitat de les violències detectades i ateses aquest curs s'han produit en l'àmbit escolar (262 casos) seguit de l'àmbit familiar (134 casos). La major part de les víctimes han estat noies (252 casos). Dels casos analitzats per la USAV aquest curs, 39 han quedat resolts; en 340 s'està fent seguiment i en altre mig centenar el procediment està en les fases inicials de l'actuació.

Des de la seva creació, al curs 2020-2021 la USAV, que depèn de la Direcció General d'alumnat del departament d'Educació, ha atès 1590 casos. Aquesta unitat, que actua amb independència de les direccions dels centres educatius està formada per psicòlegs, pedagogs i especialistes en igualtat, educació social o gestió de conflictes i s'activa a petició de qualsevol alumne, que pateixi o hagi estat testimoni d'alguna situació de violència, dins o fora de l'escola i també a petició de professors i pares.

ENTREVISTA. Carmen Cabestany: "Els professors no estem degudament formats per prevenir l'assetjament escolar, continua sent un tema tabú"

ENTREVISTA. Carmen Cabestany: "Els professors no estem degudament formats per prevenir l'assetjament escolar, continua sent un tema tabú"

10:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1677573935217/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00