Sociedad

Renfe envia un comunicat ple de grafitis per denunciar els efectes de les pintades als trens

L'any passat aquest tipus de vandalisme va generar un cost de 10 milions d'euros a Catalunya, a més de la incomoditat dels viatges amb finestres tapades per la pintura

Fragment del comunicat de Renfe amb grafitis / Renfe

Barcelona

Renfe ha denunciat els efectes dels grafitis als trens i ho ha fet amb un comunicat pràcticament il·legible perquè està ple de pintades com les que podem veure als combois. L'equip de comunicació ha optat per aquesta fórmula creativa per transmetre l’efecte que provoca aquest tipus de vandalisme en els passatgers que viatgen en vagons sense poder veure el paisatge. Però més enllà de la incomoditat, la lluita contra aquestes accions i la neteja dels dibuixos va costar l'any passat més de 10 milions d’euros a Catalunya.

Una pintada en un tren no és només un element que embruta i no deixa veure el paisatge. Segons on s'hagi fet, pot obligar a treure de circulació el comboi perquè impedeix la visibilitat del maquinista o tapa elements importants dels vagons. A més, Renfe fa una inversió milionària any rere any en seguretat per prevenir les intrusions a les seves instal·lacions i per esborrar les pintades. Segons aquesta empresa, al 2022, es van invertir 10,4 milions d’euros, 28.000 euros diaris, en aquesta tasca.

Renfe va denunciar l’any passat a Catalunya prop de 1.500 intrusions de grafiters, 4 cada dia de mitjana, que representen el 42% de totes les que es produeixen a Espanya.

El cost dels grafitis s’eleva a 25,2 milions d’euros a tota Espanya on, segons càlculs de Renfe, es van pintar prop de 80.000 metres quadrats de superfície de trens.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00