Sociedad

L'AVE Madrid-Barcelona fa 15 anys amb competència i més del doble de passatgers

Tres companyies diferents operen avui en aquesta línia que s'ha convertit en la més utilitzada de la xarxa d'alta velocitat

Time lapse de l'AVE Madrid-Barcelona

Time lapse de l'AVE Madrid-Barcelona

Barcelona

Fa 15 anys, tal dia com avui, es posava en servei l'AVE entre Barcelona i Madrid. Ho feia amb anys de retard, després de greus problemes en les obres a l'entrada a Barcelona i envoltant de polèmica. Però finalment va arrencar i, des de llavors, Renfe ha transportat més de 140 milions de viatgers en aquesta línia, que és la més utilitzada de l'alta velocitat. Durant anys, va ser d'utilització exclusiva dels trens AVE, però amb la liberalització ferroviària ara mateix hi operen altres dues empreses, la francesa Ouigo i la italiana Iryo.

L'arribada de l'alta velocitat va suposar una revolució per la connexió entre Madrid i Barcelona. Els trens directes permetien unir les dues ciutats en poc més de dues hores i mitja, un temps molt competitiu que va aconseguir, des del primer dia, restar passatgers a l'avió. De fet, el 2012 els trens ja portaven més viatgers que el Pont Aeri.

Baixada de preus

L'AVE Madrid-Barcelona es va posar en marxa amb 17 freqüències diàries per sentit i ara n'hi ha 27, que transporten més del doble de viatgers que quan va començar aquest servei. El van utilitzar 5,7 milions de passatgers l'any 2008 i més de 12 milions en 2022. En aquestes xifres s'inclouen també les circulacions de l'AVLO, el servei d'alta velocitat low cost de Renfe.

Els trens de la companyia espanyola comparteixen via ara amb els Ouigo francesos i els Iryo italians. L'entrada del baix cost i de la competència han modificat a la baixa els preus de l'alta velocitat. Renfe també ha incorporat un sistema tarifari similar al dels avions, que varia en funció de la demanda que té una determinada circulació.

A més de connectar Barcelona i Madrid, aquesta línia d'alta velocitat ha permès a Renfe crear serveis regionals d'alta velocitat, els AVANT, que uneixen Lleida, Tarragona, Barcelona, Girona i Figueres-Vilafant. També s'hi han incorporat nous serveis cap a Andalusia i el nord peninsular i els trens Euromed que venen d'Alacant i València retallen el seu temps de recorregut utilitzant la via d'alta velocitat entre Tarragona i Barcelona.

Esperant Sagrera

El nombre de circulacions de trens per les vies d'alta velocitat s'acosta a les 90 i, en hora punta, posen al límit la capacitat de l'estació de Sants. Bona part de les operacions bàsiques de manteniment o de neteja i càrrega de càtering entre un servei i altre es fan a la mateixa andana on pugen els viatgers. Això canviarà quan es posi en marxa l'estació de la Sagrera que incorporarà un espai per fer totes aquestes tasques de manteniment i contribuirà a descongestionar l'estació actual.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00