Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol

La Fiscalia investiga la societat d’un exvicepresident dels àrbitres que va rebre pagaments del Barça per assessorament mentre exercia el càrrec

La fiscalia de Barcelona investiga DASNIL 95 SL, una empresa de José María Enríquez Negreira, (vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres des del 1994 fins el 2018), per corrupció entre particulars. La investigació s'inicia arran d'una inspecció fiscal per 1,4 milions pagats pel Barça a DASNIL 95 entre el 2016 i el 2018. Ex alts càrrecs del Futbol Club Barcelona i Enríquez Negreira ja han declarat davant la Fiscalia A preguntes de la SER, l'expresident del Barça entre el 2014 i el 2020, Josep Maria Bartomeu, ha assegurat que aquests pagaments es remunten abans del 2003, quan la junta de Joan Laporta va arribar al club, i que no es van interrompre fins el 2018. Fonts properes a la directiva de Sandro Rosell també confirmen aquesta versió. Diverses fonts situen l'inici dels pagaments a l'època de Joan Gaspart, encara que a l'expresident no li consta. Joan Laporta ha declinat fer declaracions

La Fiscalia investiga la societat d’un exvicepresident dels àrbitres que va rebre pagaments del Barça per assessorament mentre exercia el càrrec

La Fiscalia investiga la societat d’un exvicepresident dels àrbitres que va rebre pagaments del Barça per assessorament mentre exercia el càrrec

39:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1676472549539/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El Futbol Club Barcelona va pagar 1,4 milions d'euros a una empresa propietat de José María Enríquez Negreira entre els anys 2016 i 2018. Aleshores, l'exàrbitre de Primera Divisió ostentava el càrrec de vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) de la Real Federació Espanyola de Futbol. De fet, va ser-ne vicepresident des del 1994 fins al 2018.

El club blaugrana va pagar a DASNIL 95 SL les quantitats de 532.728,02 euros l'any 2016, 541.752 euros el 2017 i 318.200 euros l'any 2018. El juny de 2018, el Barça paga l'última factura, una data que coincideix amb la constitució d’un nou CTA i amb la sortida d´Enríquez Negreira del Comitè.

Consultat pel programa 'Què t'hi Jugues' de la SER a Catalunya, l'expresident Josep Maria Bartomeu assegura que es va posar fi als pagaments per una política de retallada de despeses i que els informes ja existien almenys el 2003, quan ell va arribar al club amb Joan Laporta de president, i que es van pagar de manera continuada fins al 2018. Fonts de la directiva de Sandro Rosell sostenen aquesta versió. A Gaspart no li consta aquest extrem. Joan Laporta ha declinat fer cap comentari.

Una inspecció d’Hisenda

La investigació a la Fiscalia està relacionada amb una inspecció d'Hisenda per irregularitats en la tributació dels tres exercicis esmentats i amb les explicacions d'Enríquez Negreira davant l'Agència Tributària, on l'exàrbitre “no va aportar cap document que acredités que prestava un servei al FCB”, segons recull la mateixa AEAT. Enríquez Negreira ha assegurat a la Cadena SER que no hi ha documentació perquè la seva feina consistia a assessorar verbalment el club blaugrana, entre altres qüestions, sobre com s'havien de comportar els jugadors davant de cada àrbitre.

Enríquez Negreira era el propietari de DASNIL 95 i el seu fill, Javier Enríquez Romero, n'era l'administrador. Així com el pare va manifestar als inspectors d'Hisenda que el Barça li pagava per assessorament verbal, el fill manté que sí que lliurava informes concrets als responsables del club.

Declaracions davant la Fiscalia

Enríquez Negreira i el seu fill han prestat declaració davant de la Fiscalia i, de la mateixa manera, ho han fet ex alts executius del Barça. En les seves versions els executius sostenen que les factures se suportaven amb informes tècnics que rebien de Javier Enríquez Romero, fill de l'exàrbitre, i administrador únic de DASNIL 95 SL des del 2004 fins al 2019. Aquests informes es lliuraven als responsables esportius del primer equip i del filial, segons la versió oferta pels governs del club. Les diligències de recerca general continuen obertes després que a l'octubre s'acordés una pròrroga per continuar investigant.

No hi va haver tracte de favor el Barça

Enríquez Negreira ha explicat a la Cadena SER que mai no va afavorir el Barça en cap decisió ni designació arbitral i que la seva feina consistia a assessorar verbalment el club blaugrana. Segons la seva explicació, l'excol·legiat recomanava al Barça com s'havien de comportar els jugadors davant de cada àrbitre. És a dir, què podien i què no havien de fer depenent del col·legiat designat per als partits. “Que tot fos neutral”, va reconèixer davant de l'Agència Tributària. De fet, quan ja no cobrava del Barça, Enríquez Negreira va continuar insistint en la necessitat de contractar els seus serveis, per exemple per controlar aspectes com el VAR.

Consultat per la Cadena SER, l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres admet que treballava exclusivament per al Barça. De fet, els pagaments investigats i la documentació empresarial obtinguda al Registre Mercantil pel 'Què t'hi Jugues' acrediten que els pagaments del Barça durant els anys 2016, 2017 i 2018 signifiquen el negoci principal de DASNIL 95 SL. L'any 2016 el Barça paga 532.728,02 euros a DASNIL 95, que té una facturació total de 567.136 euros. L'any 2017, el Barça paga 541.752 euros a DASNIL 95, que té una facturació total de 562.840 euros. I l'any 2018, el Barça paga 318.200 euros a DASNIL 95, que té una facturació total de 329.373 euros. Quan el FC Barcelona decideix posar fi als pagaments, DASNIL 95 redueix la facturació fins als 7.384 euros l'exercici 2019. Des d'aquell moment, l'empresa es manté inactiva i sense facturar.

Tant Enríquez Romero (el fill) com Enríquez Negreira (el pare) reconeixen que el titular de la societat era el pare, encara que el fill fos administrador únic.

Comunicat del FC Barcelona

Davant la informació d'avui al programa 'Què t’hi jugues' de SER Catalunya, el FC Barcelona ha fet un comunicat

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00