Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

Nou pla de Mossos per combatre l'ús d'armes blanques al carrer

Les dades del Departament d'Interior indiquen que els delictes amb navalles i ganivets han crescut un 44% respecte del 2019, any prepandèmic

ENTREVISTA. Albert Batlle valora l'ús d'armes blanques als carrers de Barcelona

ENTREVISTA. Albert Batlle valora l'ús d'armes blanques als carrers de Barcelona

06:36

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675938919594/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Un 44% més de delictes amb arma blanca i un 80% més de denúncies per tinença de navalles i ganivets. Aquestes són dues de les principals conclusions que han fet posar en marxa, als Mossos d'Esquadra, el nou Pla Daga per evitar l'ús i la tinença d'aquest tipus d'armes. Durant el 2022, la policia catalana va registrar un total de 1.823 delictes penals en què es va intervenir una arma blanca i va interposar 6.267 denúncies administratives en aquest àmbit.

Els Mossos reconeixen que hi ha més gent que en té i que n'utilitza, però recorda que actualment es fan més controls que el 2019 i que, per tant, se'n localitzen més. En aquesta línia, el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena ha recordat que del total de delictes, aquells contra les persones en què s'usen armes blanques només representen un 0,3% del total dels que hi ha a Catalunya. "No hi ha una cultura de la navalla en la nostra societat. Hi ha una policia que quan creixen determinats delictes, el que fa és detectar-los i intervenir", ha assegurat.

Per la seva banda, la inspectora dels Mossos, Montserrat Escudé, ha dit que l'augment es pot vincular al crim organitzat i al tràfic de drogues, a més de l'increment de conductes violentes. Escudé ha detallat quins són els delictes més habituals en què es detecten armes blanques: les amenaces, les lesions, els maltractaments en l'àmbit de la llar i els robatoris amb violència. "Sabem que les amenaces i els crims amb aquestes armes generen alarma social i que impacten en el concepte de seguretat ciutadana. Aquest pla pretén, precisament, ser un marc de referència en contra d'això", ha exposat la inspectora.

La policia no ha especificat sobre quin és el perfil dels agressors, però sí que ha dit que les amenaces amb armes blanques es donen sobretot en contextos de baralles i d'oci nocturn. "Retirar armes blanques del carrer és una mesura bona i eficaç, però no és l'única", ha dit Escudé. Per això, el Pla Daga es basa en tres eixos principals, més enllà de la retirada de navalles i ganivets: la prevenció, la detecció i la investigació. Per aquest motiu, es planificaran dispositius policials específics en zones on s'hagi detectat un increment d'ús d'armes blanques, es faran identificacions i controls al carrer amb patrulles de proximitat i es farà un estudi més detallat sobre dades delinqüencials.

Més controls, xerrades i formacions

Per detectar l'ús d'armes blanques, el nou pla dels Mossos preveu fer més controls al carrer i en locals d'oci nocturn, xerrades en centres escolars sobre riscos de tinença d'armes i cursos de formació a personal de seguretat privada, entre d'altres. En aquest sentit, el conseller Elena ha insistit que cal implicar més parts de la societat a banda dels Mossos i les policies locals: "Cal implicar-hi els sectors d'oci, les patronals, les entitats veïnals i esportives, les escoles... Hem de fer pedagogia i intensificar la formació".

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00