Sociedad

La sala Mirona posa en marxa un punt lila per atendre víctimes de violència de gènere

És una de les primeres sales de concerts a Girona que en té

La sala la Mirona posa en marxa un punt lila

La sala la Mirona posa en marxa un punt lila

16:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1675781192860/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Des de fa anys que l'equip de La Mirona treballa per fer de la sala de concerts un lloc lliure d'agressions sexuals. Té un protocol, fa formació al personal i ara, han posat en marxa un punt lila, que funciona tota la nit.

El punt lila està senyalitzat amb un cartell lluminós situat a l'entrada, al costat del guarda-roba. "Per on passa tothom" diu Quim Marcè, director de la Sala La Mirona. "Volíem marcar les intencions de la sala, demostrar que no hi passem per aquí, és una advertència" aclareix.

L'han instal·lat perquè "des de la barra es veuen moltes coses" diu la Berta Claperols, una de les encarregades, "però moltes d'altres ens passen desapercebudes". Tot i tenir el protocol d'actuació, Claperols diu que necessitaven un espai fix i una persona que s'encarregués d'atendre a la víctima en el cas d'una suposada agressió. "Ara està definit i ordenat, i això millora l'assistència que es pugui donar" apunta.

En aquest espai hi haurà una responsable, normalment dona, que acompanyarà la víctima i si cal, activarà el protocol. "En el moment que detectem que la persona està incòmode o se sent atacada, el que fem és explicar-li les opcions que com a sala li podem brindar" explica Claparols. Per exemple, poden aïllar la víctima perquè estigui més tranquil·la i transmetre-li la idea que la sala "és un lloc segur". "Sempre ens creuem la seva versió" detalla Claparols. A més, també se li exposa l'opció de trucar els mossos per denunciar. En el cas que això es descarti, se l'ajuda a trucar un taxi o a buscar alguna amiga dins la sala.

Però l'objectiu és doble: no només actuar si hi ha una agressió, sinó també, prevenir-les. I en aquest sentit, el personal de la sala, acord amb el protocol, també poden intervenir en casos on vegin actituds masclistes o comportaments sexistes. "Tot el personal pot dirigir-se a la presumpte víctima i preguntar-li si necessita ajuda per alguna cosa, en el cas que vegi alguna cosa estranya. Si li diu que no necessita res, perfecte; si veiem que no contesta, és quan actuem" diu Marcè.

"Es tendeix a culpabilitzar les sales, però la violència està per tot arreu" explica Marcè. Ells aposten per formació continuada. En aquest sentit, també han fet formacions en l'àmbit de la LGTBIfòbia, per evitar agressions homòfobes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00