Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Tribunales

Dotze rebaixes de penes per la llei del 'només sí és sí' en quatre mesos a Catalunya

Tot i això, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya assegura que no té dades concretes sobre quantes sol·licituds de penes s'han demanat

L'Audiència de Lleida redueix la pena a un altre agressor sexual per la llei del 'només sí es sí' / ACN

Barcelona

A Catalunya, com a mínim s'ha rebaixat la condemna a 12 agressors sexuals, gairebé quatre mesos després de l'entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí', vigent des del 7 d'octubre. L'últim cas, que s'ha conegut aquest divendres, ha estat a l'Audiència de Lleida. Tot i la xifra, el Tribunal Superior de Justícia assegura que no té dades concretes sobre quantes sol·licituds de penes s'han demanat. Tampoc de quantes se n'han acceptat ni de quantes se n'han rebutjat.

Aquest fet provoca que no es pugui saber amb exactitud quants condemnats per delictes d'agressió sexual han demanat que se'ls revisi la pena, però analitzant cas per cas, a Catalunya n'hi ha una dotzena. La majoria han estat reduïdes entre 1 i 5 anys.

Els primers dos casos van ser el mateix dia: el 19 de desembre. Un a l'Audiència de Girona i l'altre a Barcelona. El de Girona es tracta d'un home que va ser condemnat a 6 anys i mig de presó per violar una menor de 17 anys a l'exterior d'una discoteca de Cadaqués l'agost del 2018. Amb l'aplicació de la nova llei, la condemna va disminuir fins als 4 anys i mig. El de Barcelona un home que va agredir sexualment tres dones amb qui havia contactat per oferir-los feina al Baix Llobregat entre l'agost i el setembre del 2019. La pena només es va veure afectada per un any: passant dels 28 anys i quatre mesos d'internament als 27.

Altres casos són el d'un home de la Seu d'Urgell, condemnat per abusar un menor de 14 anys, gravar-lo i mantenir-hi relacions sexuals a canvi de diners entre el setembre del 2018 i el març del 2020. Al judici, celebrat el 2021, va reconèixer que havia pagat al menor. El Tribunal Suprem va rebaixar-li la pena dels 22 anys als 18 i mig de presó. Un altre és el d'un jove condemnat per violar una amiga tornant de festa a Sant Feliu de Guíxols el 20 d'abril del 2019. L'Audiència de Girona va tenir en compte que va demanar perdó a la víctima per WhatsApp i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el va absoldre de l'intent d'agressió sexual. La pena va quedar de 9 anys i mig als 4 i mig.

L'Audiència de Lleida és on tenim constància que s'han rebaixat més penes: en sis dels set casos demanats. De fet, aquest divendres s'ha fet pública l'última rebaixa. La defensa d'un home condemnat per violació a 7 anys de presó ho ha demanat i la jutgessa ha dictat segons la nova llei, que li és més favorable. Així, ha quedat en 5 anys i 4 mesos. Pel que fa les sentències que no s'han modificat, com a mínim, n'hi ha dues: una a Barcelona i una altra a Lleida.

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00