Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

La Generalitat prova un MIR per a docents

Educació oferirà 250 places anuals a docents sense experiència prèvia perquè comencin a fer classes acompanyats d'un mentor

Soledad Domínguez

Barcelona

El programa de residència inicial per a docents, que s'ha batejat com a Programa Sensei, s'iniciarà el setembre de 2023 i tindrà una durada inicial de dos anys. Cada curs s'oferiran 100 places per a docents novells de secundària i 150 places per als de primària. A aquests docents novells se'ls oferirà una plaça per a tot el curs a un centre educatiu, amb un contracte a temps complet. La meitat de la seva jornada faran docència, amb el suport del seu professor mentor, i la resta del temps seguiran un programa formatiu teòric i pràctic, que inclourà la participació en seminaris, grups d'aprenentatge amb altres professors i també visites o estades a altres centres educatius.

La gran diferència amb les pràctiques que aquests professionals ja han fet durant la seva formació de grau o de màster, és que tot el procés estaran acompanyats per un docent mentor i que la formació extra que rebran estarà centrada en aspectes clau del dia a dia, com ara les estratègies per fer una bona gestió de l'aula, idees per fer de l'avaluació una eina formativa o com aconseguir fer un bon acompanyament social i emocional a l'alumnat a càrrec seu.

De forma immediata, el departament farà una convocatòria per triar els 60 centres educatius i els 85 mentors que acompanyaran als nous professors novells, que només han de complir dos requisits: estar apuntats a la borsa de treball del departament i tenir una experiència laboral a l'aula inferior als tres mesos. El programa té un cost d'11 milions d'euros finançat al 95% amb fons europeus.

Fonts del departament admeten que no tenen decidit què passarà un cop acabi la prova pilot: si aquest programa de residència s'inclourà en la formació inicial, allargant-la; si es mantindrà com una primera experiència laboral voluntària; o si com passa amb els metges, serà una condició indispensable per fer classe a les aules públiques. Per triar entre una o altra fórmula es consultarà a les universitats, els sindicats i els moviments de renovació pedagògica entre altres agents de la comunitat educativa i s'haurà de decidir també qui assumeix el cost.

Educació calcula que fer-ho cada any, amb tots els docents que s'incorporen a les bosses de substituts, costaria 160 milions d'euros cada curs. Fa anys que el Ministeri d'Educació valora la possibilitat d'exigir que tots els docents novells facin un any de pràctiques tutelades abans d'incorporar-se com a mestre o professor titular, però de moment no s'ha concretat.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad