Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

Carrets de la compra, rentadores i joguines a dins del mar

Els pescadors del fons marí català han tret setanta mil litres de deixalles marines el 2022

Una roda i una ampolla de plàstic, entre les més recollides (ACN)

Barcelona

Setanta mil litres de deixalles extretes del fons marí català en un any. És la xifra que n'han extret més de 600 embarcacions de les confraries de pescadors de Tarragona, Barcelona i Girona. Un número que s'equipararia a un total d'11 camions cisterna. La gran majoria de residus són bosses, ampolles, canyes i fils de pescar, plàstics i tovalloletes, a més de mascaretes. Tot i això, els pescadors també han trobat altres objectes com carrets de la compra, rentadores i joguines. Els mariners registren tot el que troben al mar a través d'una aplicació mòbil.

La retirada la fan les embarcacions de pesca d'arrossegament i les d'arts menors, que representen la majoria de la flota pesquera activa de Catalunya, i més de 1.200 pescadors i mariners. El que destaca d'aquestes xifres és que ho han fet durant la seva jornada laboral i no en cap acció específica de recollida de residus.

"Sempre que hi ha corrent i fa mal temps s'aixeca tot del terra. Queda tot ple de porqueria. Abans només era al costat del clavegueram des d'on venia la porqueria del poble. Ara és a tot arreu", diu preocupat Francisco Martín, un dels pescadors que participa en la iniciativa PescaNeta per cuidar el fons marí. "Quan agafem tanta porqueria de peix no agafem res. No fem vendes, és impossible. Com a molt agafem dos peixos per menjar. Res més", lamenta mentre que explica que posen dedicar entre tres i quatre hores a triar les deixalles que treuen del mar.

Alguns residus recollits per les embarcacions de Blanes / Gemma Tubert

1.600 hores de dedicació

Les dades també indiquen que els pescadors han passat 1.600 hores, és a dir, gairebé una setantena de dies, retirant deixalles marines al litoral català durant la seva jornada de feina. La flota d'arts menors de Barcelona és la que passa més temps triant per volum la deixalla i el motiu és molt clar: la concentració de tovalloletes a la zona, que queden categoritzades com a plàstics.

A més, demostren que les zones amb més població és on s'acumulen més plàstics al fons marí per la combinació d'excés de població i una manca en l'eficiència de la gestió dels residus.

Un milió d'euros destinats a PescaNeta

Per consolidar el sistema de recollida de deixalles marines, el Departament d'Acció Climàtica hi destina un milió d'euros cada any. Aquests es reparteixen entre les federacions de confraries de pescadors catalanes que hi participen. L'ajut pel 2023 ha quedat aprovat aquest mes de gener. Són ajuts cofinançats en un 75% pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

Una embarcació del port de Blanes amb un cubell amb la brossa recollida al mar / Gemma Tubert

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00