Sociedad

"Vols que t'operi després d'haver treballat 108 hores seguides?"

Unes 400 persones es manifesten a Girona per defensar un sistema educatiu i sanitari "públic i de qualitat"

Docents i professionals mèdics es manifesten pels carrers de Girona

Docents i professionals mèdics es manifesten pels carrers de Girona

13:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674744414591/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Uns 400 docents i professionals mèdics s'han manifestat aquest matí al centre de Girona, després que ahir, les mobilitzacions es concentressin a Barcelona. Segons dades del departament de Salut, el seguiment de la vaga durant el torn de nit a la regió sanitària de Girona ha estat del 6'9% i durant el matí ha estat del 33'1%. És una xifra més alta que ahir, quan Salut va xifrar-ho en un 32'7% al matí i 28'1% a la tarda. El sindicat Metges de Catalunya, en canvi, va fixar el seguiment en un 80%. Pel que fa a ensenyament, ahir el seguiment se situava en un 10% i avui el sindicat USTEC parlava d'una xifra similar.

Avui a l'Aquí Girona hem volgut escoltar les històries personals de les persones que es manifestaven.

Més recursos per l'atenció a la diversitat i a la salut mental

Un dels manifestants, l’Andreu, que treballa a mitja jornada a una escola de Figueres, subratllava el tema del decret d’inclusió aprovat l'any 2017. Diu que no hi ha recursos per fer-lo afectiu. "Et pots trobar en una aula amb tres nens o nenes que tenen un trastorn de l'aspecte autista, i no els pots atendre" assegura. Aquesta mateixa situació també la denuncia una professora de l'Institut de Santa Eugènia. "No parlo només com a professora, sinó també com a mare d'un nen amb dificultats, jo vull que l'atengui una persona que estigui formada, no que hagi fet un curs de 100 hores". A més, també denuncia la manca d'inversió en infraestructures. "A l'hivern els alumnes passen molt fred, i a l'estiu, molta calor".

Un seu company de feina, també de l'Institut Santa Eugènia, en Jordi, recorda que aquest centre és considerat d'alta complexitat i apunta que l’Ajuntament de Girona els hi ha retirat les beques esmorzar, i ara són ells, els professors, qui ho han d’assumir perquè si no, "els nens i les nenes no mengen".

La Núria, professora d’anglès, posa el focus sobre la salut mental. Diu que ara s’està posant en relleu, i que volen atendre-ho, però que no tenen ni les eines ni els recursos per donar suport a nens que tinguin un atac d'angoixa o un moment de ràbia. "Nosaltres ho fem des de la nostra experiència, però no som psicòlegs, educadors" apunta.

Més sou i menys ràtios per millorar el tracte amb el pacient

Metges, metgesses, infermers, infermeres, zeladors i altres persones vinculades amb el món mèdic, també s'han manifestat pels carrers de Girona aquest matí. "Els nostres sous estan congelats, no tenim capacitat per afrontar l'increment de preus de l'habitatge i els aliments", explica en Xavier, resident en l'especialitat de traumatologia. "A causa de la falta de professionals, tenim una sobrecàrrega en el nostre dia a dia, que no va lligat amb el nostre sou", sentencia.

La seva companya, apunta que "volen exercir la seva feina amb digitat". "Les hores que fem de guàrdia no les cotitzem" diu. "Jo tindré guàrdia divendres, dissabte, diumenge i dilluns de 24h i dimarts tinc quiròfan matí i tarda" i afegeix "li hauria de dir al pacient: vols que t'operi després de 108h de feina seguides?". A més, també apunta que a companyes seves "els hi costa més el cangur que fer guàrdia", ja que cobren 6€ l'hora. "Estàs esgotat mentalment, per tant, la qualitat que els hi pots donar al pacient és justa i no perquè no ho vulguis fer bé" explica.

Una situació que també viuen les infermeres i infermers. Poc sou, ràtios molt altes, i això repercuteix directament en l’atenció dels pacients. "Cobrava més quan vaig començar a exercir, fa vint anys" assegura una manifestant.

Avui amb la vaga s'estan convocant a treballar residents d’hospitals, com a serveis mínims de guàrdia. Quan en veritat no hauria de ser així, perquè no són personal estructural. A la manifestació la Núria, R1, resident de primer any, ha explicat que si tens guàrdia, encara que vulguis fer vaga, no te la deixen canviar.

Per acabar, també hem recollit el testimoni de l'Anna Bonet, auxiliar d'infermeria en una residència de gent gran, que diu que el seu és un sector oblidat. "Cada vegada tenim més sobrecàrrega, no tenim infermeres de nit, ens falta personal qualificat i molta gent se'n va a treballar en un hospital perquè les condicions són més bones". Assegura que molta gent "no té en compte les residències". "És un lloc on aparquem a la gent gran i ens n'oblidem, i no és això", conclou.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00