Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

L'escàndol del Fórum Filatélico: la macroestafa que va arruïnar centenars de milers de clients

Les empreses que hi havia darrere de la compravenda de segells van resultar ser un frau i dues van ser intervingudes

L'escàndol del Fórum Filatélico: la macroestafa que va arruinar centenars de milers de clients

L'escàndol del Fórum Filatélico: la macroestafa que va arruinar centenars de milers de clients

08:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674729905642/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'empresa Cafisa, fundada a Barcelona, va ser pionera en la gran estafa piramidal dels anys 80: la compravenda de segells, que l'Anna Punsí ha explicat a la secció Penombres. El 1984, el negoci es va ensorrar i va estafar 10 mil milions de pessetes a 27 mil col·leccionistes que tenien els seus estalvis en aquest valor, si bé els noms que més ens sonen són Afinsa i el Fórum Filatélico, empreses que es dedicaven al mateix i que van ser intervingudes per l'Estat el 2006.

Fórum Filatélico tenia 27 anys i 269 mil clients. Els havien ofert rendibilitats molt altes, d’entre el 6 i el 8%, molt per sobre del que oferien els bancs. Els directius desviaven part dels diners a paradisos fiscals i inversions immobiliàries blanquejant així els diners. I tot se sustentava sobre una gran mentida: pagaven les rendes pactades als inversors per donar seguretat, compraven milions de segells i feien creure que es revalorarien, quan això no era cert.

I era una estafa piramidal perquè per pagar els rendiments que prometien necessitaven nous inversors. Llavors, els mateixos clients es convertien en comercials i reclutaven altres amics i familiars perquè posessin diners i així la bola s’anava fent cada cop més gran. Els més de 269 mil clients van confiar 3 mil milions d’euros. Afinsa i el Fórum Filatélico van ser intervingudes judicialment després que els seus administradors fossin denunciats per estafa. Van ser condemnats a 12 anys de presó.

Afectats per l'estafa de del Fórum Filatélico i Afinsa, convocats per la Plataforma Estatal Unitaria de Adicae, en una concentració durant el 2016 / Mariscal EFE

L'Anna Punsí ha explicat que hi va haver casos dramàtics com el de Lalo García, jugador de l'equip de bàsquet de Valladolid, que es va suïcidar amb només 43 anys. El seu pare duia una bona cartera i ell va ampliar el negoci i els contactes a partir també de la seva bona reputació personal com a comercial de Fórum Filatélico, que llavors patrocinava l'equip. Es va fer un tip de dir que ell no sabia res de l’estafa i la pèrdua dels estalvis i de la feina, però tot el que havia passat el van anar minant, segons explicava la premsa de l’època.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00