Sociedad

Metges i ensenyants es mobilitzen per millorar les condicions laborals

Primera jornada de vaga conjunta d'aquests dos sectors castigats per les retallades

Metges i ensenyants manifestant-se junts pels carrers de Barcelona.

Metges i ensenyants manifestant-se junts pels carrers de Barcelona. / SER Catalunya

Girona

Primera gran jornada de vaga d'aquest 2023 dels sectors de la sanitat i l'educació. En l'àmbit de la salut, el seguiment de la jornada a les comarques de Girona ha estat del 16% segons el Departament de Salut mentre que el sindicat Metges de Catalunya l'ha xifrat en un 80% a primària i un 75% als hospitals. Pel que fa als professors i mestres, el sindicat USTEC parla d'un 10% de seguiment a la demarcació.

Les principals reivindicacions dels sanitaris rauen en les millores salarials però sobretot en la sobrecàrrega de feina. El sindicat reclama un topall en les visites diàries i que tinguin una durada adequada per atendre cada pacient. Ho explica la Caterina, metge internista de Girona, que assegura que "el més important no és la pujada de sou, sinó que ens donin millors condicions de feina, que no haguem d'anar sempre a corre-cuita".

Durant les dues jornades de vaga d'aquests dimecres i dijous funcionaran amb normalitat les urgències hospitalàries, ingressos, cirurgies i tractaments inajornables. A les urgències ambulatòries es garantirà un 33% de la plantilla i per a la resta de serveis no urgents, com ara proves diagnòstiques o consultes, no es pot garantir que es facin.

L'educació se suma a les protestes

El principal sindicat de l'educació, USTEC, ha aprofitat la vaga de metges per convocar també dues jornades de vaga els mateixos dies. Estan cridats a sumar-s'hi el personal docent de tots els centres educatius d'infantil, primària, ESO i Batxillerat i també els alumnes a partir de tercer d'ESO. Molts d'ells han participat en la manifestació que s'ha fet aquest matí pels carrers de Barcelona.

Els sindicats recuperen les demandes de desfer l'avançament del calendari escolar, blindar que els professors no hagin d'anar a les escoles durant el mes de juliol o retirar el decret de plantilles que permet als directors triar determinats perfils de professor per cobrir una part de les vacants. Per USTEC no és suficient que el Departament d'Ensenyament hagi incorporat aquest gener uns 450 docents nous a les aules i s'ha avingut a reconèixer l'antiguitat o a reduir l'horari als majors de 55 anys.

El decret de serveis mínims marca que hi haurà d'haver almenys un professor per cada tres aules a escoles i instituts ordinaris i la meitat de la plantilla en els centres d'educació especial i a les llars d'infants.

Podeu escoltar la conversa amb la portaveu de Metges de Catalunya a les comarques de Girona, Rosa Maria Jaumà, i amb la portaveu d'USTEC, Glòria Polls, aquí.

Metges i Ensenyants afronten la primera de les dues jornades de vaga

16:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674657689455/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00