Sociedad

Més enllà del tap de suro

La Fundació Institut Català del Suro treballa amb noves línies d'investigació per aplicar el suro en cosmètics, depuració d'aigües, impressió en 3D i asfaltatge

Albert Hereu, director de la Fundació Institut Català del suro i Maria Verdum, investigadora del departament d'R+D

Albert Hereu, director de la Fundació Institut Català del suro i Maria Verdum, investigadora del departament d'R+D / BAF

Palafrugell

La Fundació Institut Català del Suro fa temps que treballa per trobar noves aplicacions a aquest material més enllà del tap de suro i per reaprofitar aquests taps quan ja han estat utilitzats.

Una de les línies d'investigació està dedicada a la cosmètica, aprofitant un component del suro, els polifenols, que són antioxidants. Maria Verdum, investigadora del departament d'R+D de l'Institut Català del Suro diu que aquests extractes es poden aplicar en "cremes, bases de maquillatge, gels o xampús" i que, tot i que es pot extreure de qualsevol suro se centren en aquell que no és aprofitable per fer taps. Aquí encara no, però a Portugal ja hi ha algun producte cosmètic al mercat que incorpora suro.

El suro de primera extracció, que no és apte per fer taps, també es pot usar com a "substrat per a una façana vegetal". A part de ser més lleuger que la terra, té capacitat per descontaminar les aigües. És a dir, "podem regar les plantes d'aquesta superfície vegetal i l'aigua que s'escorri es pot aprofitar per al rec en una altra zona". La capacitat més gran de retenció de l'aigua del suro també fa que les plantes aguantin més temps en bon estat.

El suro també s'està estudiant com a matèria primera per a la impressió en 3D. El director de la Fundació Institut Català del Suro, Albert Hereu, explica que "l'àcid polilàctic que ara es fa servir per a la impressió en 3D només és compostable en unes determinades condicions i prové de cultius intensius" però que afegint-hi "la pols resultant de la trituració de taps ja utilitzats es pot acabar creant un biomaterial que podria arribar a substituir aquest plàstic".

També s'està pensant en el suro per substituir les superfícies toves dels parcs infantils, que ara estan fetes amb "pneumàtics triturats que, segons ens diuen alguns estudis, quan els toca la calor deixen anar compostos orgànics volàtils en poques quantitats, però que si hi estem exposats força temps poden arribar a ser perillosos". Segons Hereu, aquesta goma s'acabarà substituint per "taps de suro triturats", sense que se'n ressenti "la capacitat d'amortir es mantindrà o millorarà i no hi farà tanta calor per les mateixes característiques del suro". És "una idea potent" que "confiem veure-ho fet realitat primer als municipis de Girona, després a Catalunya i finalment a tot Espanya".

Podeu escoltar la conversa sencera aquí.

Noves apliacions del suro

18:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674646384310/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Façanes vegetals a la Fundació Institut Català del Suro

Façanes vegetals a la Fundació Institut Català del Suro / BAF

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00