Directo

PREMIOS ORTEGA Y GASSET Sigue en directo la entrega de los Premios Ortega y Gasset de Periodismo 2024

Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol

Joan Laporta: "La Superlliga pot ser una realitat el 2025 si la sentència és favorable"

Joan Laporta, president del Barça, diu al Què t'hi jugues que "M'agradaria que Messi tingués un final diferent, però no en vull parlar perquè després arriben míssils de tot arreu". I llança un dard a Tebas: "Cobrem el mateix per drets de televisió que el 8è de la Premier, i ha perdut 1'5 milions d'abonats

Barcelona

El president del Barça, Joan Laporta, ha visitat els estudis de SER Catalunya l'endemà de la classificació pels vuitens de final de la Copa del Rei contra l'Intercity, 3-4 a la pròrroga: "No estic gens emprenyat amb el joc d'ahir, al contrari. Van tenir una actitud excel·lent, va ser un partit molt distret."

L'endemà, també, que el TAD ratifiqués la sanció de 3 partits a Robert Lewandowski per l'última jornada abans del Mundial. "Acatem la sanció ferma. Pensàvem que el TAD es pronunciaria abans sobre Lewandowski. Normalment es reuneix els divendres, com que el dia de Reis és festiu ho deuen haver avançat. Em sembla exagerada la sanció a Lewandowski. Entra dins la lògica tal i com està la normativa, però un partit podria haver estat suficient", ha valorat Laporta.

Joan Laporta: "La Superlliga pot ser una realitat el 2025 si la sentència és favorable"

01:09:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1672927006116/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La situació esportiva

El president ha insistit que, tot i que ha posat a la carta als Reis tots els títols possibles, "la prioritat és la lliga, estem capficats a guanyar-la perquè creiem que és el que agradarà més als culers. No vull que caiguem en l'obsessió, però sí que estem especialment concentrats en guanyar la lliga. Pensem que tenim plantilla per guanyar-la".

Un detall important si es té en compte que ha confirmat que "al mercat d'hivern no hi haurà cap moviment, si no és que surt alguna cosa inesperada. La feina la vam fer a l'estiu i tenim l'entrenador satisfet. Sempre es pot millorar i s'haurà de fer quan toqui, però aquesta temporada la podem afrontar amb garanties per guanyar títols".

De fet, ha recongut que aquest gener no hi cabran les renovacions de Gavi i Araújo, que hauran d'esperar a l'estiu per inscriure els nous contractes. També ha afegit que han desistit d'intentar rebaixar contractes antics com els de Ter Stegen, De Jong o qualsevol altre que no hagi d'afrontar una renovació de manera immediata.

Ha declarat intrasferible el neerlandès, igual que Dembélé, Ansu Fati o qualsevol altre nom que s'ha posat sobre la taula: "Xavi els vol a tots". També ha confirmat que la renovació de Balde està ben encaminada: "La renovació de Balde està bé perquè hi ha bona relació amb el representant i el jugador vol seguir"

Un cas especial és el del capità Sergio Busquets, que acaba contracte a l'estiu: "Té propostes per continuar fora de la lliga, a Estats Units. Si tot va bé, que és el que volem tots, continuarà fins a final de temporada i a l'estiu parlarem". I ha reconegut que hi ha debat intern sobre quin ha de ser el seu relleu: "Hi ha discussions sobre el futur perquè Busquets no serà etern. Si renovem amb Busi, ho faríem anualment. I s'ha de trobar un substitut amb garanties. Hi ha Frenkie, però només amb un no n'hi ha prou. Ho ha de decidir Xavi. Ell demana, Mateu i Jordi Cruyff proposen i la decisió final és del club".

La situació econòmica del club

L'inici del segon mandat de Joan Laporta ha estat marcat per la delicada situació econòmica en què va trobar el club: "És bastant semblant la gestió del club respecte al primer mandat, amb algun aspecte nou com el Fair Play financer. Les magnituds són diferents, però les circumstàncies recorden molt al 2003. Hi ha una diferència: que aquesta vegada la massa salarial esportiva estava absolutament disparada i fora de mercat. L'altra vegada el segon any ja vam poder fitxar amb tranquil·litat. Aquesta vegada s'ha d'anar ajustant i a més s'ha de complir amb el Fair Play"

Un contratemps important, en aquest sentit, ha estat l'eliminació de la Champions: "Ens han imputat 26 milions d'euros negatius per l'eliminació de la Champions, hauríem de fer una operació de 26 milions per tornar a la norma 1/1. Si arribem a final de l'Europa League, eixuguem 21 milions. I si fem una mini-gira abans del 30 de juny, queda compensat del tot".

Per això diu Laporta que "no em fan vertigen les pèrdues ordinàries, en aquest moment no cal activar cap altra palanca tot i que tenim ofertes pel 49% de BLM. Em fa més vertigen la temporada següent: anar a Monjuic vol dir menys ingressos, 93 milions menys de tot el que té relació amb els dies de partit. Una davallada d'ingressos que compensarem d'altres maneres. Que es generi un ambient que provoqui nous ingressos: tenim l'anella olímpica i s'hi poden fer moltes coses. Cada partit a Montjuic ha de ser una festa. Per això hem d'estar-hi només una temporada i 4 mesos".

La fórmula per pal·liar aquesta caiguda d'ingressos passa per "ser més eficients a l'hora de fer vendes. El futbol formatiu és una inversió que s'ha de rendibilitzar. Hi ha molts jugadors que marxen que podrien deixar un rendiment". I a l'hora d'explotar l'estadi provisional, "amb Montjuic passarà una mica com quan va haver-hi pandèmia: una bossa de socis que es van decidir per l'excedència. Però això permetrà posar un gruix d'entrades a la venda i intentar compensar-ho amb escreix. Hi ha 400 milions de culers al món, i haurem de rendibilitzar Montjuic amb 5.000 culers que vulguin assistir a aquestes festes, no ha de ser tant difícil. Hi ha companyies que gestionen per exemple concerts, ermpreses d'aquí, que poden ajudar molt".

L'Espai Barça

Després de detallar fil per randa el finançament i l'adjudicació de les obres de l'Espai Barça, el president ha posat una data: "Tornarem a l'estadi al novembre del 2024 amb 70% d'aforament". I ha estat ferm amb què "el finançament de l'espai Barça no és cap amenaça pel model de propietat. Sóc president per protegir el model de propietat i que els socis siguem propietaris per sempre. A l'equip de Goldman Sachs hi ha gent molt culer i en són conscients. Estan treballant molt bé perquè l'Espai Barça sigui una realitat. El model de propietat no corre perill".

Amb tots els números al cap en el seu paper de president executiu, ha descartat plantejar-se la incorporació d'un director general com a mínim fins l'estiu: "Estic satisfet de com funciona el club perquè tenim executius molt ben preparats. Fins al juny no plantejaré si cal incorporar un coordinador d'àrees o CEO".

La Superlliga

Un altre punt calent de l'entrevista ha estat el cas de la Superlliga i la derivada de la relació amb el president de la Lliga, Javier Tebas. "Tindrem a la primavera la sentència sobre la Superlliga, que representarà pels clubs el mateix que va suposar pels jugadors la Llei Bosman. Jo no acceptava entrar en aquest projecte si no hagués estat una competició oberta. Ho van acceptar el Madrid, la Juve i d'altres clubs que encara no volen sortir a la llum. L'únic que volem canviar és el model de governança i que sigui dels clubs, però que la UEFA sigui a la taula com un agent més"

També hi ha posat data: "Si la resolució és favorable, la Superlliga pot ser una realitat el 2025. Si no és favorable, dependendrà de com sigui la resolució que decidirem quins seran els passos a seguir. El grau de victòria definirà el grau de què podrà fer-se amb la Superlliga"

"Farem una competició europea que competirà amb la Premier. Volem que els clubs anglesos entrin, però creiem que en un primer pas no ho faran. Sóc un ferm defensor de les lligues estatals però, i és una opinió personal, crec que en una segona fase acabarà havent-hi una fusió entre la Superlliga Europea i la Premier"

La Superlliga, igual que la normativa del Fair Play Financer, li ha comportat a Laporta diversos intercanvis de declaracions amb Javier Tebas, president de la Lliga, a qui ha llançat un dard: "La relació personal amb Tebas és bona, però s'hauria de preocupar més de recuperar el milió i mig d'abonats que ha perdut la televisió del futbol, i s'hauria de preocupar menys de desqualificar clubs com el Barça".

També ha criticat com la lliga ha anat modificant la normativa de manera autoritària contravenint els interessos del Barça a l'hora de poder inscriure jugadors: "La lliga ha fet de legislador, de jutge i d'executor. Confon els 3 poders, i això no pot ser. Han contradit amb circulars la interpretació del Barça del Fair Play financer de la lliga, i a partir d'aquí han modificat els estatuts de la lliga".

I ha tornat a recordar a Tebas quina ha de ser la prioritat econòmica per beneficiar el club més enllà de controlar el que gasten: "el Barça ingressa per drets de televisió el mateix que el 8è de la Premier, i creiem que és per una falta d'ambició de la Lliga i aquí és on s'hauria d'estar apretant per part de la Lliga, per això i per intentar per corregir la caiguda d'abonats televisius al futbol".

Transparència

Laporta tampoc ha tingut cap problema en abordar assumptes com les comissions pagades pel patrocini d'Spotify o el fitxatge de Lewandowski: "Hi va haver un agent, Darren Dein, que ens va portar Spotify, i va cobrar la comissió estipulada al mercat. Va ser un actor necessari perquè Spotify signés pel Barça perquè hi havia cants de sirena de Polkadot que pagava molt més". I en el cas del traspàs del polonès, "L'agent de Lewandowski va cobrar la comissió que marca el mercat, impossible que siguin 10 milions tal com es va publicar".

Per últim, també ha abordat el Barçagate, ara en via judicial en fase encara d'instrucció: "hi ha moltes proves que evidencien una conducta delictiva però el que desitjo és que no es produís pel bé del Barça. És una situació que haurem d'afrontar sense ser-ne responsables perquè ho hem heredat". I ha afegit que "em sembla més greu que es vulneressin els controls interns que les desqualificacions a les xarxes socials".

Les preguntes dels oients

En format gairebé de test ràpid amb respostes curtes, Laporta ha dit a preguntes dels nostres oients que: "Els àrbitres fan el que poden i se'ls ha d'ajudar"

"Estic convençut que guanyarem algun títol aquesta temporada"

"Bernardo Silva per 80 milions segur que no vindrà... perquè no els pagarem"

"Sento que el pare de Haaland va dient que després d'un temps al City potser... però ja veurem com evoluciona, de moment nosaltres a la nostra que Lewandowski ho està fent molt bé"

"Vaig haver de posar la institució per davant del millor jugador de la història del futbol [Messi] en aquell moment de ruina econòmica, no el vaig poder retenir però vaig creure que era el millor per l'entitat"

"Prefereixo no parlar de Messi perquè és del PSG, i m'ho heu de respectar perquè després hi ha missils que vénen de tot arreu. Messi sempre formarà part de l'escut, i m'agradaria que tingués un final diferent del que va tenir"

"Tinc relació amb Messi"

"No es deuen diners a Messi, està tot liquidat: tot el que s'ha de pagar està establert i està acordat"

"La relació amb Piqué és molt bona. No em va sorprendre l'anunci perquè en portàvem parlant des d'abans de l'estiu. Una setmana abans que el fes vam estar sopant a casa i parlant de com es faria"

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00