Sociedad

La Paeria substituirà la majoria dels parquímetres amb la municipalització de la zona blava

L'Empresa Municipal d'Agenda Urbana, EMAU, assumeix la gestió d'aquest servei. Els 45 treballadors de la concessionària Eysa a Lleida passen a dependre d'aquest organisme públic

A Lleida ha canviat la gestió de la zona blava, que ara és municipal. A la foto, una vigilant canviant l'adhesiu que identifica que el parquímetre passa a ser gestió de l'Empresa Municipal d'Agenda Urbana. Foto: ACN.

Lleida

La Paeria de Lleida assumeix amb el nou any la gestió de la zona blava. Ho fa a través de l'Empresa Municipal d'Agenda Urbana (EMAU), que des d'aquest diumenge també gestiona els serveis de grua i de dipòsit municipal de vehicles de la ciutat. L'alcalde Miquel Pueyo ha indicat que l'objectiu de la municipalització és millorar el servei i, en aquest sentit, l'EMAU preveu invertir un milió d'euros, més 921.000 euros que hi aportarà la Paeria per substituir 186 dels 240 parquímetres actuals, molts dels quals no funcionen correctament, per un nou model. Els nous aparells es començaran a instal·lar a finals de gener. Els 45 treballadors que desenvolupaven aquests serveis a través de la concessionària Eysa ara passen a dependre de l'EMAU.

La Paeria ha assumit la gestió dels serveis d'aparcament regulat en l'espai pública, d'arrossegament i trasllat de vehicles i de dipòsit municipal de vehicles de Lleida, un cop efectuats tots els tràmits necessaris per municipalitzar-los. Des d'aquest diumenge, l'EMAU gestiona el servei de grua i dipòsit de vehicles, i el de zona blava des d'aquest dilluns. Les oficines d'atenció a la ciutadania es mantenen a la plaça Blas Infante número 2, i el pagament mitjançant l'aplicació 'elparking' es podrà seguir fent com fins ara.

La municipalització d'aquests serveis es tradueix en l'encàrrec de l'Ajuntament de Lleida a l'EMAU, amb una durada de vuit anys, període que ha de servir per executar les inversions necessàries millorar-ne la gestió. Així, els dos primers anys seran en fase d'implantació, i els sis següents en fase d'explotació.

Les contractacions laborals del personal que presta el servei de zona blava, grua i dipòsit municipal, un total de 45 treballadors, han estat subrogades a l'EMAU. L'empresa municipal ha implementat una nova línia de negoci per gestionar aquests serveis, diferenciada de la de patrimoni i habitatge.

L'empresa municipal ha rebut el material que sigui objecte de revisió per part de l'antiga concessionària, Eysa, com ara grues, vehicles i parquímetres, entre altres. Tot i la provisió del material necessari per poder desenvolupar l'activitat, l'EMAU preveu invertir un milió d'euros, a més de la inversió que farà la Paeria en nous parquímetres, per un valor de 921.000 euros, segons ha explicat Pueyo. En concret, es preveuen substituir per un nou model 186 parquímetres dels 240 que hi ha repartits per la capital del Segrià ja que molts són antics i no funcionaven correctament, fet que generava malestar entre els usuaris. La col·locació dels nous aparells començarà a finals de gener.

L'alcalde Miquel Pueyo ha indicat que amb la gestió municipal dels serveis "els treballadors se sentiran més segurs" i, d'altra banda, "hi haurà uns ingressos que, en lloc d'anar a una empresa privada aniran a l'Ajuntament i, per tant a tota la ciutadania". L'alcalde ha dit que la finalitat de la gestió municipal no és tant obtenir ingressos per aquests serveis sinó "ordenar i gestionar, en alguns aspectes, la mobilitat dels vehicles". "El que ens preocupa és que el servei sigui bo i ajudi a millorar la mobilitat a Lleida", ha afirmat Pueyo. De moment, la Paeria no es planteja incrementar el preu d'aquests serveis ni tampoc ampliar les més de 4.500 places de zona blava que hi ha a la ciutat.

D'acord amb la informació aportada per l'anterior concessionària, l'Ajuntament de Lleida estima una previsió d'ingressos en l'àmbit de la mobilitat d'uns 5,1 milions d'euros, 4,6 milions dels quals per la zona blava i mig milió d'euros pel servei de grua i dipòsit municipal.

Municipalització de la zona blava, grua i dipòsit de vehicles

L'Ajuntament de Lleida va adjudicar l'any 2001 per concessió administrativa els serveis de zona blava, grua i el dipòsit municipal de vehicles. La concessió va finalitzar la seva vigència el 27 de març del 2016, i des d'aquella data, el contracte l'havia continuat prestant la concrecionària Eysa en règim de pròrroga forçosa. Des de la implantació de la zona blava a Lleida, l'any 1984, el servei sempre havia estat gestionat per una empresa privada.

El 29 de juliol del 2022, la Paeria va aprovar inicialment el canvi de model de gestió d'aquests serveis per prestar-se per gestió directa mitjançant la societat municipal Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) de Lleida, que ha assumit funcions de mobilitat i ha passat a ser l'Empresa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU). Un cop es va fer l'aprovació definitiva, el 4 de novembre del 2022, la Paeria va fixar l'1 de gener del 2023 per fer el canvi de model de gestió dels serveis i va aprovar l'encàrrec de gestió a l'EMAU.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00