Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

2022, l'any més motomami, estroboscòpic i presseguer, al 'Tot és comèdia'

El resum cultural del 2022, mes a mes, amb totes les veus dels protagonistes

RESUM CULTURAL 2022

RESUM CULTURAL 2022

25:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1672409913351/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Amb aquest titular potser heu pensat "què s'han pres aquests?", però ens ha semblat una gran manera de condensar tres de les desenes de notícies culturals que ens deixa aquest 2022.

D'una banda, l'any de la Rosalía: gràcies al seu àlbum 'Motomami' ha guanyat quatre dels nou Grammy Llatins als quals estava nominada i que se sumen als vuit que ja tenia, de manera que ara mateix a la Rosalía només la superen en aquest guardó la Shakira (amb 13) i Natalia Lafourcade (14). El 18 de novembre ja partia amb un nou rècord, ser l'artista femenina més nominada en la mateixa cerimònia d'aquests premis. Gràcies a 'Motomami' guanyava 4 Grammy que se sumen als 8 que ja tenia. El disc Motomami va veure la llum al març, i ho va fer a través de Tik Tok amb un espectacle en directe seguit per més d'un milió i mig de persones. També la revista TIME ha recomanat l'àlbum Motomami i ha guanyat el premi Billboard de música llatina. Però no és tot, perquè Rosalía aquest mateix mes hem sabut que serà la primera artista espanyola en portada de la icònica revista Rolling Stone. Sortirà a la venda el gener del 2023.

Pel que fa a la segona paraula, fa referència al retorn d'Antònia Font, que va ser al març (tot i que ja havien fet dos avançaments de les cançons del nou disc). Vuit anys després de separar-se, la banda formada per Joan Miquel Oliver, Pau Debon, Jaume Manresa, Joan Roca i Pere Debon tornava a principis de primavera amb un nou àlbum: Un minut estroboscòpica. Desè treball que ens ha portat de nou aquest univers tan personal d'Antònia font. En total, 10 temes que recuperen l'essència del grup que va estar 16 anys en actiu. Al 'Tot és comèdia' hem pogut parlar amb Joan Miquel Oliver, que ens ha confessat que no es podia imaginar un altre retorn pel grup que no fos en format CD. Explica que li encanten els concerts en directe, però que Antònia Font ha de tenir format físic també. Considera que el 2022 ha estat un gran any i que sempre el recordarà.

I quan diem "presseguer"... ai! Ja ens emocionem: 'Alcarràs', la pel·lícula catalana de l'any amb totes les seves lletres. Es va estrenar a l'abril i és el segon film de Carla Simón, que va batre el rècord de millor estrena en català dels últims deu anys. De fet, 'Alcarràs' fins i tot va servir per reobrir 14 sales de cinema de poble a Catalunya, entre els quals Aitona, Cervera, El pont de Suert o les Borges Blanques. Venia de guanyar l'ós d'or a la Berlinale un mes abans, convertint-se en la primera espanyola a aconseguir-lo des del 1983. A principis de temporada ens va visitar al programa el productor de la pel·lícula, Tono Folguera. 'Alcarràs' començaria després la seva cursa per l'Òscar, un cop escollida pels membres de l'Acadèmia Espanyola del cine per representar el país als guardons com a millor pel·lícula internacional, per davant de 'Cinco Lobitos' i 'As Bestas'. Finalment però, 'Alcarràs' no competirà per l'Oscar a millor pel·lícula internacional, després de quedar-se fora de la popular 'shortlist' que fa l'Acadèmia de Hollywood.

Però evidentment aquest any ens ha deixat moltes altres coses, en forma de llibre, d'obres de teatre, de retorns i de comiats. I els hem volgut ordenar mensualment en aquest resum sonor que hem fet al 'Tot és comèdia'.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00