Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política

Joan Ignasi Elena: "La dreta garanteix el caos, l'ordre és d'esquerres"

El departament d'Interior ha rebutjat indemnitzar els mossos que van abatre els terroristes de l'agost del 2017: "Correspon a l'administració central de l'estat"

Barcelona

"Catalunya és segura, només necessita una policia més pròxima als serveis locals", reivindica el conseller d'Interior Joan Ignasi Elena a l''Aquí Catalunya'. "La dreta garanteix el caos, l'ordre és d'esquerres, s'ha de reivindicar la seguretat com quelcom d'esquerres". "La dreta la representa el Partit Popular i, en moltes ocasions, el PSC, Junts per Catalunya a vegades canvia de discurs", analitza.

Per al conseller, l'ordre és posar mossos, estar a prop de la gent i, per exemple, posar mitjans per a fer front a la droga. Elena ha emmarcat els tres principals reptes i problemes que afronta Catalunya en matèria de seguretat: La ciberdelinqüència, el tràfic de marihuana i l'augment de la delinqüència associada a aquesta pràctica. Interior ha detectat un augment del 65% de tinença d'armes blanques.

El següent eix que Elena reivindica com a prioritari és la violència contra les dones. Un exemple sobre el que s'ha pronunciat és el cas recent de Saül Gordillo. El periodista ja ha declarat davant dels Mossos d'Esquadra com a investigat pel cas d'agressió sexual a una treballadora del mitjà que dirigeix, 'El Principal', segons ha avançat el diari 'Ara'. L'ex director de Catalunya Ràdio i de l'Agència Catalana de Notícies ha estat citat pels Mossos després que la treballadora de 23 anys hagi denunciat que la nit de l'1 de desembre, després del sopar d'empresa, Gordillo va abusar d'ella mentre eren a la Sala Apolo de Barcelona. Els Mossos van rebre la denúncia dimarts passat i mantenen la investigació oberta. "M'indigna, és incalificable, és un atemptat contra les dones", considera Elena.

Más información

Els atemptats de Cambrils i Barcelona

El departament d'Interior ha rebutjat indemnitzar els mossos que van abatre els terroristes de l'agost del 2017, els policies reclamaven a la Generalitat que els indemnitzés per les lesions, sobretot psicològiques, que van patir en acte de servei. Interior al·lega que no correspon a la Generalitat pagar, sinó que la indemnització als quatre mossos ha de recaure en l'Estat com ajuda a víctimes del terrorisme. Una ajuda, a banda, independent, que ja han rebut, com la resta de víctimes, i que no rescabala, diuen, els perjudicis causats.

Per exemple, un dels policies, el conegut com a heroi de cambrils, que va abatre a 4 dels 5 jihadistes, té la incapacitat total i, per tant, no podrà tornar a treballar perquè encara avui pateix estrès posttraumàtic. El que reclamen els agents és que Interior, a més a més, els pagui pels dies que van estar de baixa o les lesions que van patir, com passaria en qualsevol altre cas. "Els hi correspon unes quantitats, però és tasca de l'adminstració central de l'estat", respon Elena, "els que no han estat reconeguts com a víctimes, des del departament seguim gabinet".

ENTREVISTA. Elena: "La dreta garanteix el caos, l'ordre és d'esquerres"

ENTREVISTA. Elena: "La dreta garanteix el caos, l'ordre és d'esquerres"

26:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1671785163330/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Interior i la política

En un any, els Mossos han tingut 3 caps diferents: Josep Lluís Trapero, Josep Maria Estela i Eduard Sallent. "Els canvis que hem fet han estat necessaris per poder transformar el cos com volíem", reclama. Elena assegura amb rotunditat que no hi ha hagut cap crisi dins el departament, ni amb la destitució de Trapero ni amb cap de les altres. "No vol dir que ells no apostessin pel nostre projecte", justifica sobre la relació dels cessaments amb la feminització del cos. El conseller presumeix que des del seu nomenament hi ha moltes més dones dins els mossos: "Perquè hi hagi una cap dels Mossos, primer hi ha d'haver dones, hi estem treballant".

Sobre la taula de diàleg, Elena ha volgut "valorar els avanços que s'han fet fins ara". La Moncloa dona per fet que la taula de diàleg entre els dos executius no tindrà lloc en les pròximes setmanes. Coincidint amb l'aprovació de la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i modifica la malversació, l'entorn del president espanyol considera que el diàleg "ja s'ha consumat". La prioritat ara és encarar un any electoral on l'executiu vol fer bandera de les mesures per plantar cara a la crisi. "La taula és el reconeixement que hi ha un conflicte entre Catalunya i Espanya, l'important són els resultats", acaba Elena.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00