Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

Vuit de cada deu presos pateix un trastorn mental durant l'estada a la presó

Un reclús té set vegades més possibilitats de patir un problema mental que la resta de la població

Sílvia Urbina, Núria Sastre i Roser Garcia de l'entitat Justícia i Pau

Barcelona

Vuit de cada deu presos catalans pateixen un trastorn mental durant la seva estada a la presó i més de la meitat dels reclusos en tenen un de permanent. Aquestes són dues de les conclusions més rellevants del darrer estudi de l'organització Justícia i Pau que demana més recursos per tractar la salut mental d'aquest col·lectiu.

Les dades mostren que un pres té set vegades més possibilitats de patir un problema mental que la mitjana de la població. D'aquesta manera, als centres penitenciaris, hi ha el doble de persones amb ansietat en comparació amb les que viuen en llibertat. En relació amb els trastorns de personalitat, aquests afecten deu vegades més els presos que la població general. De fet, en només quatre anys, entre el 2018 i el 2022, l'ansietat i els trastorns de personalitat s'han duplicat a les presons. Les afectacions per esquizofrènia i per retard mental també són més altes a dins dels centres que fora.

"Tot el que fem no és suficient i les dades són una evidència. La presó és un espai adient per a les persones amb aquesta mena de trastorns?", s'ha preguntat la vocal de la junta de govern de Justícia i Pau, Núria Sastre. La vocal també ha exposat algunes de les mesures que, des de l'organització, consideren que podrien ser efectives per fer front a la situació que s'està vivint. Entre aquestes: revisar els criteris judicials, oferir llibertats condicionals i règims oberts als malalts mentals i una major conscienciació la població. "És difícil, però hem d'anar cap a la flexibilització de les presons. Les hem d'obrir i exterioritzar les penes i els tractaments", ha dit Roser García, metgessa jubilada i voluntària de presons.

Drogues, medicaments i aïllament

Les dades de l'estudi també mostren que més del 75% dels presos admeten haver consumit drogues il·legals alguna vegada al llarg de la seva vida. D'altra banda, des de Justícia i Pau alerten que les persones internes estan hiper medicalitzats. "Acudeixen molt a la consulta, busquen el refugi en la figura del metge", ha explicat la metgessa García. De fet, actualment, la meitat de les persones ingressades en centres penitenciaris a Catalunya rep, com a mínim, un psicofàrmac. L'organització ha aprofitat l'acte de presentació de l'estudi per denunciar un abús de les mesures disciplinàries, les contencions mecàniques i els aïllaments.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad