Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

Editorials i llibreries veuen perillar la campanya de nadal

Els problemes de distribució que s’arrosseguen des de l’estiu refreden les expectatives del sector. "Estem buidant les llibreries i no les estem tornant a omplir"

Interior d'una llibreria / Marc Segués CADENA SER

La fusió de dues grans distribuïdores - Àgora i Les Punxes- , que ara operen amb un únic distribuïdor logístic, EntreDos està provocant des del passat mes d’agost problemes en el subministrament de llibres. Va condicionar el procés de venda de llibres de text per un curs que començava abans i ara pot posar en risc també la campanya de nadal.

Aquest és el gran temor de llibreries i editorials, sobretot les més petites. “Nosaltres vam obrir portes el 17 de setembre i ens hem trobat de plé amb aquest problema” explicar Came Parra, propietària de la llibreria El Teler a Esparreguera. ”Nosaltres no podem tenir un gran fons de llibres i funcionem a partir del que ens demana el client. Títols que en condicions normals podíem tenir en un parell de dies ara triguen setmanes”. Carme Parra diu que el client no sap quin és el motiu de fons, “només veu que la seva comanda no arriba” i que això perjudica especialment establiments com el seu.“Els grans arguments d’una llibreria petita per funcionar són la prescripció de llibres, la proximitat i la qualitat del servei. Si una d’aquestes potes falla, tenim un problema sobretot de cara a la imatge que donem”

"No crec que la campanya de Nadal es salvi"

Carme Parra que esperava amb il·lusió la campanya de nadal, la primera del seu establiment , ha baixat les seves expectatives .”La gent que porta més anys en el negoci i moltes editorials ja donen la campanya per perduda”. L’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta compensa una mica aquest pessimisme. “Les llibreries tenen llibres, els clients no han de patir per això, però si és veritat que estàvem acostumats a una eficàcia extraordinària que ara trontolla”.

“La distribució de les novetats pràcticament s’ha normalitzat, detalla Moreta, però el gran damnificat és la reposició de llibres”. Són títols expliquen editors i llibreters no necessàriament antics, n’hi ha que tenen sis mesos, d’altres publicats fa dos o tres anys i que no arriben en un temps raonable a les llibreries quan els tornen a demanar. “Si un client busca un títol concret i la llibreria el té, li vendrà. Però és un llibre nostre menys que hi ha a les lleixes, explica Moreta. I si no podem reposar-lo, llavors si perdem una possible venda.

“Tots hem deixat de facturar per aquesta situació”, diu l’editor de Fragmenta que reconeix que ara mateix encara és difícil fer un càlcul precís. Però està clar que això ens està passant factura i que algú l’ haurà de pagar aquesta factura. Moreta assegura que és un debat obert entre llibreries i editorials i també molt complex “Quan es normalitzi el sistema ens haurien de compensar d’alguna manera, potser amb més descomptes” suggereix Carme Parra. Llibreters i editorials creuen però que aquest debat s’haurà de fer més endavant, un cop la situació es normalitzi del tot.

EntreDos logistic no ha volgut fer comentaris.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00