Última hora

Irán denuncia explosiones en su territorio y activa las defensas aéreas

Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Salud y bienestar

Catalunya registra un descens del 20% en les infeccions per VIH

Segons dades del Departament de Salut, el 2021 es van diagnosticar 344 nous casos

REPORTATGE. Catalunya registra un descens en les infeccions per VIH

REPORTATGE. Catalunya registra un descens en les infeccions per VIH

09:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669905115817/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Catalunya, 33.365 persones viuen amb la infecció. Des del 2015 el tractament amb antiretrovirals és universal, cosa que ha facilitat l'accés. En aquest descens continuat de les infeccions també hi té molt a veure l'ús cada cop més estès de la profilaxi pre-exposició al VIH (l'anomenada PrEP), que serveix per a prevenir contagis. Actualment es dispensa en 21 dispositius sanitaris de tot el país i beneficia 7.000 persones.

No caure en el conformisme

Els infectòlegs diuen que cal seguir treballant fins aconseguir el 'contagi zero'. "Encara hi ha una bossa de persones infectades que no saben que ho estan i propaguen la malaltia", explica el doctor Vicenç Falcó, cap del Servei de Malalties Infecciones de l'Hospital Vall d'Hebron. "Si fóssim capaços de diagnosticar-les totes i posar-les en tractament i, alhora, que totes les persones que tenen risc d'agafar la infecció puguessin tenir accés a la PrEP podríem arribar a parlar de mirar d'erradicar la malaltia".

Sobre la possibilitat de disposar d'una vacuna, el doctor Falcó no la veu propera perquè el virus del VIH és molt complicat perquè varia molt.

"Molts pacients ens ho pregunten i resulta inevitable fer comparacions amb el SARS-COV-2, un virus contra el qual hem aconseguit bones vacunes en un temps rècord. Però el virus del VIH té una diferència fonamental respecte el de la COVID: s'amaga en reservoris del cos que resulten inaccessibles al sistema immunitari", explica mentre assegura que "els científics no escatimen esforços, però el camí és llarg i complexe".

Más información

90-90-90: objectiu assolit

Sense caure en triomfalismes, el cas és que als darrers anys s'ha avançat molt. Catalunya ha assolit els objectius 90-90-90 que ONUSIDA va marcar per 2020.

Això vol dir que el 93% de les persones infectades per VIH saben que ho estan, que el 90% estan en tractament i el 97% d'aquestes últimes tenen la càrrega viral indetectable en sang, cosa que vol dir que és molt improbable que puguin contagiar ningú.

Aquesta situació permet treballar per a aconseguir el proper objectiu, 95-95-95, per 2025, tot i que els investigadors tenen sobre la taula el repte més ambiciós. "Encara continúa sent una malaltia important i que no es cura, aquest és el nou repte científic. Ara tenim excel.lents medicaments per a controlar la SIDA, però hem de fer un pas més endavant per intentar curar la malaltia, perquè les persones infectades no poden prescindir de la seva medicació diària", diu Javier Martínez Picado, investigador principal de l'IRSICaixa i professor ICREA.

Les institucions i entitats catalanes fan una crida per sumar esforços per erradicar l&#039;estigma de les persones amb VIH

Nens i VIH: diferències per sexes

Gràcies als tractaments, a Catalunya (i a Espanya) no hi ha nens que neixen amb VIH, per infecció intrauterina o per infecció durant el part, però la realitat arreu del món és molt diferent. "Cada any, aproximadament uns 150.000 nens neixen amb VIH, que hauran d'enfocar la seva vida amb tractaments d'antiretrovirals --si disposen d'ells-- i una qualitat de vida inferior a la de les persones que neixen sense la infecció", explica Martínez Picado.

La probabilitat que una nena s'infecti del VIH durant la gestació és d'1,5 a 2 vegades més alta que en el cas d'un nen, segons un estudi internacional en què hi participa l'IrsiCaixa. El treball s'ha fet amb una cohort de 170 infants de Sudàfrica i conclou que en el cas dels nens el reservori és menor i més fàcil d'eliminar, ja que els virus són més sensibles a l'interferó, una molècula del sistema immunitari que funciona com a alarma per desplegar tota una resposta immunitària contra el VIH. I és que el sistema immunitari innat del nadó és diferent en funció del sexe.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00