Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Sociedad

El ministeri accelerarà els tràmits per desdoblar el tram més complicat de la línia R3

El secretari general d'Infraestructures assegura que l'any que ve licitarà els estudis del tram La Garriga-Centelles i Osona reclama que tot el traçat entre Montcada i Vic tingui doble via al 2035

NOTÍCIA. El ministeri accelerarà els tràmits per desdoblar el tram més complicat de la línia R3

NOTÍCIA. El ministeri accelerarà els tràmits per desdoblar el tram més complicat de la línia R3

01:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669381415980/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana accelerarà els tràmits per desdoblar el tram més complicat de la línia de Rodalies R3, el que va de La Garriga a Centelles. Ho va dir el secretari general d'Infraestructures aquest dijous a la tarda en un acte on entitats, empreses i institucions d'Osona van reclamar que tota la línia, entre Montcada i Vic, tingui doble via al 2035.

El secretari general d'Infraestructures, Xavier Flores, va assegurar que el compromís del ministeri és licitar l'any que ve l'estudi informatiu i el d'impacte ambiental per duplicar la via entre La Garriga i Centelles, un tràmit que no estava contemplat encara en el Pla de Rodalies 2020-2030. Flores va assegurar que "malgrat que s'ha dit que aquest recorregut era fàcil, hi ha un punt on s'afecta un espai protegit", però que, en tot cas, la voluntat és encarregar l'any que ve els informes necessaris.

Objectiu 2035

Flores ho va dir en un acte a la Universitat de Vic on s'ha presentat la proposta ferroviària per al desenvolupament del corredor de la línia R3, que és un document tècnic realitzat per l'Oficina Tècnica de la R3, que agrupa empreses entitats i institucions d'Osona. Un dels portaveus de l'Oficina, Jordi Tordera, va demanar que es modifiqui el Pla de Rodalies 2020-2030 per incloure les modificacions necessàries que facin possible desdoblar íntegrament tot el tram entre Montcada i Vic. Unes obres, que, diu Tordera, haurien d'estar acabades al 2035.

A l'acte hi va participar també el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas, que ha demanat que es faci un anàlisi integral de tota la línia R3. Sanglas diu que si no es fa aquest anàlisi "ens acabarà passant que solucionarem una part, però ens quedarà un altre tram que ens encallarà el projecte". I en tot cas, demana al ministeri de Transports un compromís i un calendari per anar avançant en el desdoblament.

Noves freqüències

La proposta de l'Oficina Tècnica de la R3 també planteja un servei de trens semidirectes, només amb parades a capitals comarcals, quan estigui fet el desdoblament.

Per cert que Renfe incorpora un tren més per sentit a la línia R3 els caps de setmana i festius, a partir del 6 de desembre. El tren sortirà els dissabtes, diumenges i festius des de Barcelona-Plaça de Catalunya a les 09.06 i arribarà a Ripoll 11.10. La tornada serà a les 17.50 des de La Molina per arribar a Plaça Catalunya a les 20.41.

Actuacions en marxa

L'any 2008 es va planificar un desdoblament total de la línia R3 entre Barcelona i Vic. Però la dificultat tècnica i econòmica va obligar a replantejar el projecte i fer-lo per fases. Ara ja s’han adjudicat les obres per duplicar la via entre Parets del Vallès i la Garriga i ja s’hi estan fent treballs previs. Tot i que és el tram amb menor dificultat, la previsió és que els treballs obliguin a tallar la circulació d'aquesta línia durant dos estius, el del 2023 i el 2024. Bàsicament perquè s'han de refer ponts i viaductes i s'han de fer actuacions de millora d'algun dels murs del recorregut per minimitzar el risc de despreniments.

També s’està redactant l’estudi entre Vic i Centelles i encara està pendent el que té més dificultats que és el que va de La Garriga fins a Centelles.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00