Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Trànsit estrenarà a la N-145 un sistema per avisar els conductors de la presència a de ciclistes a la carretera

S’utilitzaran també sistemes d'intel·ligència artificial en incorporacions perilloses i per alertar quan hi hagi senglars a la via

ENTREVISTA. Àngel Marín, membre del Club Ciclista Pla de l'Estany

ENTREVISTA. Àngel Marín, membre del Club Ciclista Pla de l'Estany

07:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1669021435390/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El Servei Català de Trànsit posarà en marxa abans de finals d'any un sistema per avisar els conductors de la presència de ciclistes a la carretera. Començaran amb una prova pilot a un túnel de la N-145 entre la Seu d'Urgell i Andorra, tal i com ha avançat SER Catalunya. No és l'únic sistema d'intel·ligència artificial que els responsables de trànsit instal·laran a les carreteres. En provaran un altre per alertar que un animal ha envaït la calçada i un tercer per millorar la seguretat a les incorporacions especialment perilloses de les vies ràpides.

En les properes setmanes, trànsit instal·larà un sensor al túnel de la N-145 entre la Seu d'Urgell i Andorra per millorar la seguretat dels ciclistes. Aquest sistema detectarà l'entrada d'una bicicleta i automàticament activarà un senyal lluminós uns metres abans perquè els vehicles que s'hi estiguin acostant al túnel sàpiguen que es trobaran ciclistes al seu interior. Al costat del senyal que indica que hi ha bicis, n'hi haurà un altre de reducció de velocitat.

El director del Servei Català del Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que l'any que comencen pel túnel de la N-145, que l'any que ve la prova s'estendrà a 10 túnels i que al 2024 s'assajarà també en altres trams de carretera. Diu Lamiel que s'escolliran carreteres probablement de les diputacions i aquest sistema es distribuirà cada x metres o quilòmetres per anar dient als conductors "trobaràs un ciclista davant" i anar rebaixant les velocitats. Lamiel explica que és evident que no es poden omplir les carreteres d'aquests sensors, però que sí que pot ser útil en trams de molta concentració de ciclistes, especialment els caps de setmana.

Alerta, senglar a la carretera

Trànsit també instal·larà l'any que ve sistemes d'intel·ligència artificial per millorar la seguretat quan un animal, normalment un porc senglar, envaeix la calçada d'alguna carretera. La previsió és que en el segon semestre de l'any que ve s'instal·lin càmeres a tres carreteres de Girona que detectaran quan un animal entra a la carretera. Automàticament s'activaran senyals lluminosos intermitents que avisaran els conductors del que està passant i els obligarà a reduir velocitat.

Fins ara el que tenim a les carreteres són senyals que ens avisen que passem per un tram on pot ser que ens trobem un animal, però el nou sistema ens diu que l'animal hi és. El director de Trànsit, Ramon Lamiel, diu que, com a mínim, posarà en alerta els conductors "perquè s'encén un triangle amb la imatge d'un animal i una reducció de velocitat" i és molt cridaner. Les carreters on Trànsit vol provar aquest sistema són una de la Diputació de Girona i les nacionals 2 i 260.

Un sistema similar s'utilitzarà també per reduir accidentalitat entre els vehicles que circulen per una carretera i els que s'incorporen a la via. Es provarà a la nacional 340 a Vallirana, a la sortida d'una urbanització que fa que els vehicles s'hi incorporin a poca velocitat. Aquest sistema serà semblant als anteriors: quan detecta que un cotxe està a punt d'entrar, un senyal lluminós adverteix els conductors que estan a la carretera i els informa que han de rebaixar velocitat per reduir el risc de xocar contra el vehicle que s'està incorporant.

Tots aquests sistemes se sumen a un que ja està funcionant. Les càmeres instal·lades a la B-23 i la C-58 que són capaces d'identificar els conductors que van sense cinturó o manipulant el telèfon mòbil.

L'objectiu és reduir la sinistralitat

La incorporació d'aquestes innovacions vol contribuir a millorar la seguretat a les carreteres. Fins el 21 de novembre d'aquest any han mort a les carreteres 146 persones. Són menys que al 2019, però al novembre s'ha detectat un repunt que preocupa els responsables de Trànsit. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va fer divendres una crida a la responsabilitat i la prudència al volant.

A més de demanar responsabilitat als conductors, els Mossos d'Esquadra han fet aquest cap de setmana un centenar de controls de velocitat i per detectar conductes imprudents al volant.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00