Sociedad

Adif instal·larà a Sants un sistema de comunicacions alternatiu per si torna a fallar el de l'Estació de França

Dos mesos després, l'Administrador d'Infraestructures encara no sap què va provocar la incidència del 9 de setembre, que va obligar a aturar la circulació de tots els trens

Estació de França de Barcelona / Busà Photography

Barcelona

Després de la incidència del 9 de setembre, que va aturar durant 3 hores tots els trens de Renfe a Catalunya, l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries ha explicat les mesures que està prenent perquè això no torni a passar. En els pròxims mesos, completarà el Centre de Regulació i Control de Barcelona-Sants, on instal·larà un sistema de comunicacions alternatiu, que pugui garantir la circulació dels combois des d'aquest espai, en cas que hi hagi algun problema al de l'Estació de França.

El centre de Sants no ha arribat a funcionar mai, entre altres coses, perquè no disposava d'un element fonamental com és el sistema de comunicacions. Però després del que va passar al setembre, Adif considera necessari tenir una alternativa que es pugui activar de forma relativament ràpida, en cas d'incidències al centre de regulació de l'Estació de França.

En un comunicat, Adif també ha explicat que està establint altres mecanismes per accelerar la recuperació dels sistemes en cas d'avaria. Per exemple, tindran més còpies de seguretat per tornar a armar el sistema en cas que caigui el que s'està utilitzant i el de seguretat, que és el que va passar al setembre.

A mitjà termini, l'Administrador d'Infraestructures té previst canviar tots els sistemes de comunicacions dels Centres de Regulació i Control per una versió d'última generació que donarà més garanties en cas que hi hagi algun problema. En aquest cas estem parlant d'una actuació que es farà al llarg del 2023 i 2024.

Un error desconegut i inesperat

Dos mesos després, l'empresa que s'encarrega del sistema de comunicacions i Adif encara no saben què va provocar que el 9 de setembre, durant una actualització de software, els sistemes de comunicació es quedessin sense connexió i s'hagués d'aturar la circulació de tots els trens de Rodalies, Mitja i Llarga distància a Catalunya durant 3 hores.

Segons Adif, aquell dia, quan els trens van deixar de circular a la nit, es va iniciar una actualització de software que havia de durar poc més d'una hora i que es feia a distància per part de l'empresa encarregada del manteniment dels sistemes de comunicació. Es considerava una actuació de baix risc perquè hi ha dos servidors, el que s'estava utilitzant i un de secundari. L'actualització va començar pel que no estava actiu, però van acabar fallant tots dos. I els tècnics van haver d'anar físicament a l'Estació de França per mirar de posar-los en funcionament. Tota l'operació es va allargar fins a dos quarts de 8 del matí i no va ser fins llavors que van començar a circular els trens.

Segons Adif, encara s’està estudiant què va passar i insisteixen que aquesta actualització s’havia fet a 2.700 sistemes de 57 països sense cap incidència.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00