El BalcóEl Balcó
Sociedad

"No existeix el crim perfecte, tot deixa rastre"

'El Balcó' estrena la secció 'Manual d'instrucció' amb una incursió al laboratori científic dels Mossos d'Esquadra

MANUAL D'INSTRUCCIÓ. Les empremtes de la policia científica

MANUAL D'INSTRUCCIÓ. Les empremtes de la policia científica

19:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1667410986086/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Un policia entra dins d'una casa, treu un pinzell i comença a escampar una pols especial per sobre dels objectes. Fins que al cap d'una estona, a sobre d'un bitllet hi apareixen les empremtes d'un possible criminal. Aquesta escena, tan típica de les pel·lícules i les sèries, és el dia a dia de policies com el caporal Sergi Claveria. Des de fa anys, treballa al la Unitat Central d'Inspeccions Oculars dels Mossos d'Esquadra i té una missió màgica: "fer visibe allò que no es veu a simple vista".

Amb aquest objectiu, l'Anna Puigboltas i l'Andrea Villoria, periodista de successos i tribunals de la casa, han anat fins a la seu central dels Mossos d'Esquadra, el complex Ègara, per comprovar de primera mà com es fa aquesta màgia. El primer que s'ha de fer és posar-se els guants i la bata, i a partir d'aquí, comencen les demostracions del caporal Claveria, un home que, segons ell mateix, és mig mag, mig inventor i mig policia.

REPORTATGE. Les proves que fa la policia per detectar empremtes

El laboratori central de revelat d'empremtes és un espai ampli, lluminós, amb vistes al pati interior de la seu central de la policia. Al mig de la sala principal hi ha una gran taula, amb diferents calaixos, plens de reactius, i al costat, una aixeta amb una pica. En una sala, hi ha un cartell on hi diu 'Magatzem d'evidències'. És l'espai on els Mossos deixen les diferents proves que poden servir per la investigació dels casos que tenen entre mans. Encara hi ha una altra habitació, amb un frigorífic, pensat per guardar-hi dits de cadàvers sense identificar que serviran per posar-los nom. Els dos últims espais també tenen la seva funció: una sala es fa servir per utilitzar la llum forense i les càmeres de fotografia, i l'altra, per guardar-hi elements que la policia utilitza quan fa els registres a les escenes del crim, com aquestes piràmides.

La primera demostració que fa Sergi Claveria és una de les més cinematogràfiques: passar un pinzellet per sobre de diferents objectes i escampar-hi reactiu en pols. Ràpidament, apareixen diferents empremtes de dits a la superfície, ja sigui una rajola, un pom de porta o un bitllet de dos-cents euros. Claveria explica que per identificar una empremta fan falta 12 punts de coincidència i cap dissemblança. "Els guants", avisa, "de vegades es trenquen i tenen una particularitat: quan els portes et suen moltíssim les mans i si te'ls treguéssis, deixaries una empremta perfecta".

No és infalible

No sempre tenen èxit: "Deixem empremtes tot el dia però de vegades en deixem una quantitat tan mínima que no som capaços de detectar-los amb els reactius", afirma. El caporal admet que hi ha superfícies on recuperar aquest rastre és impossible: "Les superfícies més difícils són les més rugoses, com un jersei de llana, on és molt difícil trobar-ne, si no impossible". La pandèmia ha complicat les coses: "Estem notant moltíssim que el gel hidroalcoholic resseca moltíssim la pell i quan has de deixar residu costa, perquè les mans estan molt seques".

Precisament per detectar empremtes a superfícies difícils, els Mossos d'Esquadra han creat dos materials novedosos: el WET UCIO i el Posme. Són dos reactius que la policia catalana va poder inventar durant els moments de més confinament de la pandèmia. "La feina del dia a dia va caure en picat" i van trobar-se amb més temps per investigar. El WET UCIO és similar a una pintura negra viscosa que permet fer aflorar empremtes a tots els tipus de cinta adhesiva, que a vegades els criminals fan servir per emmordassar les víctimes o per lligar, per exemple, farcells de droga.

La particularitat del WET UCIO és que si hi ha empremtes, funciona siguin quines siguin les propietats de l'adhesiu, al contrari del que passava fins ara amb els reactius al mercat. "El primer dia que vam trobar quin podia ser el component principal, vam veure que el duien els xampús i sabons, vam anar a la pica i va funcionar: barrejant pols amb sabó de mans vam revelar empremtes. Va ser un esclat d'alegria. Sempre penses tots aquells casos en que si haguessim tingut aquest reactiu hagués acabat diferent", recorda.

Empremtes en una copa menstrual

El Posme serveix per tota mena de superfícies i funciona de la mateixa manera, però els Mossos estan estudiant el seu ús sobre de la pell humana, per fer visibles empremtes marcades amb sang: "El Posme serveix, sobretot, per superfícies on abans teníem molts problemes: superfícies mullades, superficíes brutes, d'altres olioses o tacades, com per exemple una llauna que treiem de la brossa; el posme serveix també per revel·lar empremtes en pell humana, de sang o de lubricants. Estem en fase d'experimentació, de moment ho hem provat als nostres braços i està donant molt bon resultat. El següent pas, un cop estigui més avançat, serà experimentar en cadàvers, en cossos morts".

Amb aquest descobriment, la policia ha aconseguit identificar empremtes de crims de fa més de 10 anys. I han obtingut proves sobre superfícies inèdites fins ara: "Fa poc ens va arribar una copa menstrual i allà vam aconseguir revel·lar fragments d'empremtes". Sergi Claveria assegura que el primer que van fer quan van saber que aquests dos reactius funcionaven és avisar la resta de policies d'Espanya. Després, van aconseguir publicar un article divulgatiu sobre el seu ús a una prestigiosa revista forense nord-americana. Ara els Mosso ho fan servir habitualment i han rebut ja l'interès de cossos policials des d'Austràlia a Mèxic: "A nosaltres ens interessa documentar que som els primers i qui ho vulgui utilitzar que ho utilitzi, la ciència l'hem de compartir".

En aquesta secció que podeu recuperar a l'àudio d'aquesta notícia, Sergi Claveria explica com és el dia a dia d'un policia que es dedica a detectar impremtes, i a més a més, mostra com amb la llum forense detecten taques de sang darrere capes de pintura. 'Manual d'instrucció' és la secció d'Andrea Villoria al programa 'El Balcó' que es repetirà cada dos dimecres al programa.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00