Sociedad

Trànsit ampliarà el nombre de càmeres intel·ligents per sancionar l'ús del mòbil

Els dispositius que estan funcionant ara a la B-23 i la C-58 han multat, des del 5 de setembre, 110 conductors

Captura d'un vehicle amb la conductora parlant pel mòbil

Barcelona

El Servei Català del Trànsit posarà més càmeres intel·ligents a l'àrea metropolitana de Barcelona. Amb les dues que estan funcionant ara a la B-23 i la C-58 ja han multat, des del 5 de setembre, 110 conductors que anaven sense cinturó o manipulant el telèfon mòbil.

Aquestes càmeres intel·ligents fan una foto a l’interior de cada vehicle que passa per sota i seleccionen automàticament aquelles en les que surt el conductor sense cinturó o en una posició compatible amb estar utilitzant el telèfon mòbil. Fins ara han triat 10.000 imatges, un tècnic de Trànsit n'ha revistat de moment la meitat i n'ha trobat 110 on no hi ha cap dubte que la infracció s'ha produït. Els 110 conductors que hi apareixen en aquestes imatges més nítides són els que han estat sancionats fins ara.

Fa només dos mesos que s'ha començat a multar amb aquestes càmeres i el sistema encara està aprenent. Aquesta revisió que fa el tècnic de Trànsit no és només per tramitar les multes correctament, sinó que també serveix per anar dient-li al sistema que determinades imatges no són una infracció i millorar així el seu nivell d’encert. Per exemple, el software ha seleccionat algunes fotos on el conductor no té el mòbil a l'orella, sinó que simplement s'està tocant la cara.

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha explicat, en una entrevista a SER Catalunya, que, quan el sistema estigui perfeccionat, ampliaran el número de càmeres intel·ligents a les carreteres, començant per instal·lar-ne més als accessos a Barcelona. Diu Lamiel que es plantegen "el perímetre metropolità perquè és on es concentren més vehicles i on més interacció en la mobilitat hi ha, de manera que qualsevol distracció pot provocar un accident".

Segons dades de Trànsit, les distraccions provoquen un de cada 4 accidents a la carretera i en la majoria dels casos, el 98% de les vegades, el conductor no està atent perquè està manipulant el telèfon mòbil. Per això, una de les prioritats dels responsables de trànsit és actuar per evitar aquestes infraccions, amb campanyes, però també amb multes. La DGT ha endurit també les sancions per manipular el telèfon mòbil, a més de la sanció econòmica ara es perden 6 punts del permís de conduir, 3 més que abans.

Cada any a Catalunya es posen 20.000 sancions per manipular el telèfon mòbil mentre es condueix, però fins ara els Mossos d’Esquadra havien d'enxampar el conductor in fraganti. Però ara, es pot fer també amb les càmeres intel·ligents de la C-58 i la B-23. Amés, segons explica Ramon Lamiel, les dues motos espiell, no logotipades, que des del juliol recorren les carreteres catalanes també estan enxampant molts conductors amb el telèfon mòbil a la mà. Tenen un grau d’efectivitat molt elevat perquè mentre circulen es poden posar a l’alçada de la finestreta del conductor i veure sense problema si està conduint correctament o si té el telèfon mòbil a les mans.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00