Tribunales

A la ment del violador en sèrie de Deliveroo: “gravant l’agressió assegura que hi haurà una propera vegada”

Un analista de conducta criminal declara com a pèrit per primera vegada a Espanya en un judici per delictes sexuals

L’empresa de repartiment per la que treballava, Deliveroo, va facilitar als policies la ubicació del sospitós / Andrea Villoria

Després de més de set hores de judici, la sala ha quedat en silenci absolut, hipnotitzada per la veu i el relat d’un agent de policia. Davant seu, el jutge demanava més detalls, amb el cap recolzat sobre el braç. La fiscalia assentia i fins i tot el pressumpte violador, un repartidor a domicili de Deliveroo, ha aixecat la mirada des del banc dels acusats per escoltar amb atenció el primer analista de conducta criminal que ha declarat com a pèrit en un judici de delictes sexuals. Una prova inèdita que, en opinió de la fiscal Alexandra Garcia Tabernero, ja ha fet història.

La seva mirada era crucial per demostrar que l’acusat és un violador en sèrie, responsable d’almenys quatre abusos i agressions sexuals comesos a Barcelona entre novembre de 2020 i gener de 2021. “Cada cop era més intrusiu amb les víctimes i actuava amb més freqüència; això suggereix que és un perill”, ha assegurat l’analista que forma part de la Unitat Central d’Agressions Sexuals dels Mossos (UCAS). Entre el primer i el segon atac que investigava el grup van passar 42 dies; fins el tercer, 8; el quart va ser quatre dies després; i entre els dos últims, només va passar una hora.

L’últim dia, l’acusat sent “frustració”, afegeix el perfilador a preguntes de la fiscal que remata: “pretenia acabar allò que no havia acabat”. Amb el pas del temps, el presumpte violador augmenta també la intensitat dels atacs: el primer cop són tocaments; el darrer, una agressió amb penetració mentre ho grava. “El vídeo assegura que hi haurà una propera vegada”, ha sentenciat l’analista.

Víctimes idèntiques: “quan troba la presa, ataca”

Segons aquest especialista, que revisa cada dia les denúncies de delictes sexuals a Catalunya buscant patrons, l’acusat actuava amb un pla. “Molt poques vegades, per no dir gairebé mai, m’he trobat amb un perfil de víctimes que s’assemblin tant. Són gairebé idèntiques”, descriu. Les quatre víctimes, i una cinquena que va retirar la denúncia, “són joves, tenen el cabell llarg, llis i fosc, són primes i de no gaire altura”. La semblança indica, segons l’analista, que l’acusat les buscava com un depredador durant el dia: “I quan troba la seva presa, ataca”.

El seu modus operandi és sempre el mateix: “Va en bici, veu la víctima, deixa la bicicleta fora i entra al portal amb ella. Fins i tot, hi interactúa; deixa que la víctima esculli el lloc de l’agressió, que vagi a les escales o a l’ascensor, i quan ho fa, l’agredeix. Quan la víctima es resisteix, marxa”, descriu el mosso. Segons aquest especialista, l’acusat s’aprofitava de la vestimenta de rider: "li serveix per no despertar cap tipus d’alerta entre les víctimes, sobretot perquè era pandèmia i els repartidors eren els únics que es movien de nit pel carrer”.

REPORTATGE. L'anàlisi de la conducta del violador en sèrie de Deliveroo

REPORTATGE. L'anàlisi de la conducta del violador en sèrie de Deliveroo

09:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1666941066662/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sense violència ni penediment

“A la seva ment, no hi cap la distracció. Amb els abusos busca la satisfacció hedonista, únicament. No hi ha robatori ni intent d’homicidi. L’abús sexual és la seva única motivació”, ha relatat el pèrit. Per això, “quan aconsegueix el que li agrada busca més intimitat”. El darrer cas és el més greu. L’acusat tanca a l’ascensor a la víctima i l’agredeix mentre ho grava.

“L’ascensor és el lloc perfecte per una agressió sexual: perquè conté a la víctima, no pot sortir”, ha analitzat l’especialista, que assegura que el fet que el violador gravés amb el mòbil d’abús “indica que no hi ha penediment”. “Els analistes de conducta ens debatim: hi ha qui diria que el vídeo és un trofeu o un souvenir. En qualsevol cas, és per rememorar els fets, recrear una cosa que li ha agradat”.

Investigadors de principi a fi

El testimoni de l’analista és el fil que lliga totes les peces que amb dedicació han anat recavant tots els investigadors de la UCAS. “Investiguem exclusivament delictes sexuals, d’inici a fi”, ha explicat al tribunal, Kira Estrada, la sergent responsable d’aquesta unitat. La dedicació dels investigadors es fa evident entre el públic, on gairebé tots els policies del cas, companys de la unitat i fins i tot la seva superior, omplen les cadires de la petita sala de vistes per poder veure com es fa justícia sobre les víctimes a les que no han deixat d’acompanyar.

“La detenció de l’acusat va ser una prioritat pels mossos”, ha afirmat Estrada, que personalment revisava de forma diària els avenços dels investigadors. Una gorra d’un equip de futbol colombià, una bicicleta modificada i un tatuatge a la mà han estat, finalment, les proves claus per acorralar el presumpte violador.

L’empresa de repartiment per la que treballava, Deliveroo, va facilitar als policies la ubicació del sospitós. La seva geolocalització coincidia amb la majoria dels casos. No podien esperar més i en la detenció van obtenir els indicis que els faltaven: La bicicleta Rockrider que duia era idèntica a que apareixia a les imatges de les càmeres de seguretat que van captar l’agressor. Havia estat modificada: tenia el seient foradat, un timbre blanc, un reflectant a la roda del davant, un compta-quilòmetres i una bateria externa que la convertia en una bici elèctrica.

També coincidia amb les imatges la gorra que duia posada en el moment de la detenció. Una peça vermella amb l’escut dels Diablos de Cali, un club de futbol colombià amb seu a mitja hora de Palmira, la localitat de naixement de l’acusat. Al seu mòbil, els mossos van trobar el vídeo de la darrera violació: A la mà s’hi veia un tatuatge als dits i el canell esquerra. El mateix que amagava amb els punys tancats dins la dessuadora, al banc dels acusats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00