Salud y bienestar

Salut vol deixar en mans de les infermeres la major part de les revisions pediàtriques programades

D'aquesta manera, els pediatres quedarien més alliberats per atendre els nens malalts que arriben a la consulta. El Departament està negociant l'actualització del protocol amb metges i infermeres, que tenen diferents visions de la proposta.

Los pediatras aragoneses están desbordados ante esta nueva ola / Cadena SER

Barcelona

El document encara no està tancat, però -segons el sindicat Metges de Catalunya (MC)- la proposta inicial del Departament era que les infermeres assumissin totes les revisions als nens fins als 14 anys, llevat de la que es fa en el primer mes de vida.

Seria un error, segons Anna Roca, pediatra i vicepresidenta del sindicat. "Hi ha certes patologies que, el moment ideal per a diagnosticar-les si és que ja hi són, però encara ocultes, són certes edats. I aquesta exploració física, la cerca activa de determinats símptomes, és una tasca pediàtrica, no la pot fer la infermera".

Roca ha afegit que "la proposta no té sentit perquè aquestes revisions programades no ens treuen temps als pediatres per ocupar-nos de la patologia aguda que arriba a les consultes, que sempre queda atesa".

La Societat Catalana de Pediatria (SCP) creu que les infermeres poden assumir part de les revisions perquè així els metges tindran més temps per atendre els pacients que més ho necessiten, però sempre garantint la presència del pediatre en la vida del nen i de la família.

"Un rol complementa l'altre. Hi ha tasques més de promoció de la salut que pot fer perfectament bé infermeria pediàtrica i hi ha altres exploracions per a les quals el pediatre necessita conèixer l'evolució i desenvolupament del nen i fer un vincle amb la família. I això només s'aconsegueix si tu veus el nen de forma periòdica, més o menys com ara està estipulat", explica Anna Gatell, presidenta de la SCP.

Les infermeres, per la seva banda, veuen amb bons ulls la proposta de Salut. Asseguren que tenen la formació necessària i estan perfectament capacitades per assumir aquest paper. De fet, recorden que ja ho estan fent en molts centres. La seguretat del nen està garantida perquè davant qualsevol símptoma sospitós consulten el pediatre.

"Jo penso que no és tant canviar un model com consolidar un model que en molts Centres d'Atenció Primària ja s'està aplicant. La infermera és la que porta el pes de totes les revisions i treballa en equip amb el pediatre per si ha de fer una consulta o derivar el nen en qualsevol moment", diu Alba Brugués, presidenta de l'Associació Catalana d'Infermeria Familiar i Comunitària (AIFICC).

El Departament de Salut no vol pronunciar-se fins que el nou protocol quedi tancat. Segons fonts coneixedores de la negociació, el conseller de Salut ha garantit a la Societat Catalana de Pediatria que no s'aprovarà cap document que els pediatres no comparteixin.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00