Última hora

FRANCIA Detenido el hombre que amenazaba con inmolarse en el consulado de Irán en París

Salud y bienestar

Cirurgia robòtica pionera a l'Estat per tractar el tipus de cefalea més invalidant: la cefalea en agrupaments

L'ha fet l'Hospital del Mar de Barcelona i, dos mesos després de la intervenció, el pacient ha pogut recuperar la seva activitat diària normal

L'equip mèdic durant la intervenció / Hospital del Mar

Barcelona

La cefalea en agrupaments provoca diversos atacs diaris d'un mal de cap molt intens que requereixen medicació injectada per controlar el dolor. Però fins al 20% dels afectats NO responen a cap mena de tractament farmacològic.

Aquesta cirurgia consisteix en la implantació d'un elèctrode minúscul al punt del cervell on s'origina la malaltia (una petita àrea de l'hipotàlem) per a inhibir-lo.

L'operació es va fer mitjançant un robot quirúrgic, que intervé en la planificació i col·locació de l'elèctrode, amb una precisió excel·lent. És la primera vegada a l'Estat que es fa servir un robot per a realitzar estimulació profunda a l'hipotàlem.

"En aquesta cirurgia és molt important la precisió per aconseguir una millora de la malaltia, si ens desviem un mil·límetre podria no tenir eficàcia", explica Glòria Villalba, coordinadora del Servei de Neurocirurgia de l'Hospital del Mar i neurocirurgiana responsable de la intervenció.

La col·locació de l'elèctrode en el punt just aconsegueix modular la freqüència i impacte de les crisis. "Aquest pacient, abans de la cirurgia, tenia crisis de dolor diàries. Ara, dos mesos després de la intervenció, pot passar més d'una setmana sense cap episodi i les poques que té són més suaus".

L'èxit del procediment se situa en el 80%.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00