Sociedad

Treballar la inclusió amb el català

Entitats socials s'han unit a Sudanell per posar en marxa classes de català, parelles lingüístiques i un programa cultural per ajudar nouvinguts a conèixer la llengua i a participar de la cultura del poble

Blanca Sanjuán, de l'Associació Cultural Lo Portal de Sudanell; Josep Maria Cardet, parella lingüística i Micaela Balan, estrangera que rep classes de català a Sudanell.

Lleida

"Català per a la inclusió". Aquest és el nom del programa que han posat en marxa un grup de veïns i veïnes de Sudanell que té dos objectius fonamentals: preservar la llengua catalana i crear vincles entre el veïnat, incloent les persones migrants del municipi per fer-les partícipes de les iniciatives que impliquen i necessiten de tot el poble per dur-se a terme.

Les classes per aprendre català són el fonament d'aquesta experiència, amb la formació de parelles lingüístiques a l'estil de les que fa temps que es formen a proposta del Consorci de Normalització Lingüística arreu. No obstant, aquí la proposta va més enllà del fet d'aprendre una llengua, a llegir-la, escoltar-la i parlar-la. Aquí la proposta inclou activitats culturals, assessorament jurídic, noves relacions humanes i, sobretot, més cohesió social.

Així, el programa "Català per a la inclusió" ha aconseguit involucrar el 90 per cent de les persones migrants de la població i també les no migrants. Això vol dir que 70 de 86 residents a Sudanell de nacionalitat estrangera estan seguint les classes de català i això els ha permès formar vincles més forts amb la població local.

Entrevista amb Blanca Sanjuán, membre de l'Associació Cultural Lo Portal de Sudanell; Josep Maria Cardet, parella lingüística i Micaela Balan, romanesa resident fa 8 anys a Sudanell i que va a classes de català. Assegura que les necessita per la seva feina: treballa en una escola.

Escolta l'entrevista en aquest podcast.

Català per a la inclusió. Iniciativa popular a Sudanell per ajudar els nouvinguts a conèixer la llengua i la cultura catalanes.

14:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000032433/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00