Sociedad

Els restaurants de Catalunya aptes per a celíacs no arriben ni a l'1%

Només 323 dels més de 37.000 establiments de restauració del país estan acreditats per l'Associació Celíacs de Catalunya com a segurs per a persones que pateixen aquesta malaltia. La resta de locals, fins i tot quan ofereixen plats sense gluten, no ho són perquè a la cuina els aliments es contaminen

Plat de pasta sense gluten / Marco_de_Benedictis

Barcelona

Dels més de 1.270 restaurants de Barcelona que ofereixen plats aptes per a celíacs només 79 són realment segurs per les persones que no poden ingerir gluten, segons dades de l'Associació Celíacs de Catalunya.

El problema rau en el que s'anomena "contaminació creuada": tot i que els aliments no continguin gluten, és probable que a les cuines dels locals estiguin en contacte amb superfícies o atuells que contenen traces d'aquesta proteïna i que acabi arribant al plat de la persona celíaca.

Amb la campanya "La celiaquia es combat a taula", l'Associació Celíacs de Catalunya vol conscienciar els restauradors de la importància d'evitar aquests riscos. "Cuinar per a una persona celíaca suposa seguir uns protocols específics per evitar la contaminació creuada i així assegurar que el menjar no conté traces de gluten". "Només ingerint 50 mg de gluten al dia, l’equivalent a la mesura d’un gra d’arròs, les persones celíaques ja pateixen danys severs a les vellositats de l’intestí prim”, explica José Molina, president de l'associació.

Daniel Brasé, gerent de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme, admet que la solució implica reorganitzar les cuines i formar el personal. "Caldria tenir un espai per quan ve algú que és celíac o que té una altra intolerància alimentària. Però per poder-ho fer has de tenir prou espai i uns nivells d'higiene determinats, i això comporta la formació del personal, que no sempre és possible. Per exemple, ara, amb les rotacions d'estiu, és difícil disposar sempre de treballadors formats".

El fet que hi hagi tan poca oferta segura en restauració impacta en la vida social dels celíacs, que sovint no s'atreveixen a menjar fora de casa per por a emmalaltir. I no només la seva, sovint condiciona la de tota la família, que renuncia a l'àpat.

S'estima que el 7% de la població no pot consumir gluten, per celiaquia o per intolerància. A Catalunya representen més de mig milió de persones.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00