Sociedad

L'IBAVI entrega les claus de 40 habitatges d'allotjament intergeneracional

Joves i gent gran conviuran en un mateix edifici amb grans zones comuns com un menjador, un gimnàs, una sala de tallers o una biblioteca

Algunes joves ja amb les seves claus

Maó

El Govern lliura a Maó les quaranta claus de la primera promoció pública d’allotjaments intergeneracionals de l’IBAVI.

Es tracta d’un projecte que facilita l’habitatge a trenta persones majors de 65 anys, la majoria de les quals viuen soles, i 10 joves menors de 35 anys.

Viuran en el mateix edifici i compartiran projecte social, amb l’objectiu no només de donar cobertura a la demanda d’habitatge per a gent gran i joves, sinó també de donar una resposta a l’aïllament, la soledat i la vulnerabilitat del col·lectiu de gent gran. Escoltam el conseller de mobilitat i habitatge del Govern, Josep

El projecte social d’aquesta promoció implica que els llogaters joves tenen el compromís de dedicar 4 hores setmanals a activitats de suport i d’acompanyament a la resta de veïns. Cada jove tindrà de referència a tres persones grans.

Com a reconeixement d’aquesta tasca comunitària, el rebut del lloguer dels joves no superarà en cap cas el 25 % dels seus ingressos, quan la mitjana que aplica l’IBAVI en les seves promocions és del 30 % per a tots els llogaters. Així, en aquest edifici, els lloguers que es cobraran estan entre els 192,43€ i els 475,72€, el més elevat.

A més, en aquesta promoció, 31 dels quaranta llogaters gaudeixen d’una reducció en el rebut del lloguer, segons els seus ingressos. I, d’acord amb la política de l’IBAVI, que concedeix un temps per fer el trasllat amb tranquil·litat cap als nous habitatges, aquests nous llogaters no pagaran el seu primer rebut fins al mes de maig.

Aquesta promoció també és exemple dels beneficis que comporten les clàusules socials que l’IBAVI inclou en els plecs de licitació dels seus contractes, a través de les quals les constructores aporten un percentatge del pressupost adjudicat a diferents entitats per desenvolupar projectes d’emergència d’habitatge. En aquest cas, la constructora Olives SL ha col·laborat, amb una aportació de 183.850,41 €, en actuacions duites a terme per Creu Roja Menorca a través del projecte «Persones sense llar».

Espais compartits

L’edifici disposa de 40 allotjaments de dotació, tres dels quals són adaptats. D’aquests, 38 tenen un dormitori i els altres dos disposen de dos dormitoris. A més, a la planta baixa hi ha 856 m2 d’espais comunitaris d’ús compartit, on s’ubiquen serveis com la cuina i el menjador autogestionat, un gimnàs, una sala de tallers, una biblioteca i una sala polivalent. Els allotjaments, que es distribueixen principalment entre la primera i la segona planta, tenen entre 46 i 57 m2, amb un dormitori, un espai de cuina, menjador i sala d’estar, i un bany amb bugaderia. Els de dos dormitoris disposen de 80 m2 i tots dos són adaptats. A la planta de semisoterrani hi ha un aparcament obert de 14 places per a servei del centre.

Com és habitual, un dels aspectes constructius que més s’ha treballat en aquesta promoció és l’eficiència energètica, per evitar la pobresa energètica dels habitatges, a través de diferents estratègies, així com una electrificació baixa dels espais. Per això, l’edifici disposa de terrasses cobertes per controlar la irradiació i la calor, ventilació creuada, aïllaments transpirables, vidres exteriors de baixa emissió per reduir el factor solar, reducció de revestiments i d’un sistema de calefacció i climatització generat mitjançant aerotèrmia amb el suport de 66 panells fotovoltaics.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00