Sociedad

Fornells inicia les obres de la primera promoció d'11 habitatges de protecció oficial

Aquesta promoció s’aixecarà sobre un solar de 1.013m2, amb una superfície construïda de 959,9 m2 distribuïts en una planta baixa més un pis. En total, hi haurà 11 habitatges, un d’aquests adaptat, i 11 places d’aparcament. L’obra té un pressupost d’1.865.715€

La presidenta Armengol posant la primera pedra de les obres de Fornells

Maó

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i el batle des Mercadal, Francesc Xavier Ametller, van posar aquest dimecres la primera pedra de la que serà la primera promoció d’habitatge públic al nucli de Fornells.

«L'habitatge és una prioritat absoluta per al Govern i per això la passada legislatura vam aprovar una llei que ha canviat el paradigma de les necessitats d'habitatge d'aquestes illes i que ens ha permès dur a terme polítiques diferents per fer possible que l'habitatge no sigui un bé amb el qual s'especula, sinó un dret de la ciutadania», ha explicat Francina Armengol.

La presidenta del Govern ha recordat que «quan acabi la legislatura haurem augmentat un 72% el parc d'habitatge públic de les Illes» i ha esmentat altres línies de treball impulsades des de l'Executiu, com l'aval del 20% de les hipoteques en compres d'habitatges amb preus inferiors als 270.000€ i l'acord amb els constructors per facilitar l'accés a l'habitatge a preu taxat.

Francina Armengol també ha agraït «la lleialtat institucional que ha fet possible aquest projecte» i ha desitjat que «aviat vegem 11 famílies iniciar un projecte de vida nou» en aquesta promoció d'habitatge públic.

Aquesta promoció s’aixecarà sobre un solar de 1.013m2, amb una superfície construïda de 959,9 m2 distribuïts en una planta baixa més un pis. En total, hi haurà 11 habitatges, un d’aquests adaptat, i 11 places d’aparcament. L’obra té un pressupost de licitació d’1.865.715€ (IVA exclòs) i un termini d’execució de 16 mesos.

La parcel·la on s’ubicarà aquesta promoció prové de la cessió gratuïta de sòl a l’IBAVI per part de l’Ajuntament des Mercadal, amb l’objectiu de destinar-la a la promoció i construcció d’habitatges de protecció pública. Tots els habitatges es destinaran a lloguer.

Dels 11 habitatges prevists, n’hi haurà 5 de dos dormitoris en planta baixa (amb una superfície útil d’entre 60 i 61,34 m2) i 6 habitatges més de dos dormitoris en la primera planta (amb una superfície útil d’entre 63,48 i 65,10 m2). Estaran distribuïts en dos edificis: un amb 7 habitatges i un altre, més petit, amb 4. Aquest segon edifici estarà girat 90 graus respecte al primer per tal de maximitzar-ne la ventilació i l’assolellament.

Entre els dos blocs es generarà un passatge que dona accés a un pati interior d’illa, concebut com a lloc de trobada dels veïns i on s’ubicaran els accessos a tots els habitatges i l’aparcament.

El projecte és una aposta ferma per l’ús de materials locals (teula àrab, bigues de fusta, pedra marès) i de baix impacte ambiental, com també per l’aplicació de sistemes passius de climatització. Està pensat per captar radiació solar a l’hivern i evitar-la a l’estiu, mitjançant persianes de fusta. Els dos edificis també estan pensats per minimitzar els ponts tèrmics, maximitzar la ventilació creuada i la inèrcia tèrmica, tot amb l’objectiu de crear espais habitables transpirables, saludables i de molt baix consum energètic. El projecte proposa una construcció amb un amplíssim cicle de vida i totalment integrada en la tradició constructiva i la identitat col·lectiva de l’illa de Menorca.

Projectes que dupliquen el parc públic d’habitatge

Amb l’inici d’aquesta primera promoció d’habitatge públic a Fornells, en aquests moments el Govern, a través de l’IBAVI, està construint a Menorca quatre promocions d’habitatge públic per a lloguer ubicades as Mercadal, as Migjorn i a Maó, amb un total de 74 HPP. Mentrestant, es continua treballant en la posada en marxa de tres promocions més: 35 HPP as Castell, 11 HPP a Sant Lluís i 35 HPP a Alaior. Al conjunt d’aquests projectes, l’IBAVI invertirà 11,4 milions d’euros, prevists en els pressuposts del 2023.

Alguns d’aquests projectes ja estan molt a prop de poder acollir famílies, especialment les dues promocions que hi ha en marxa actualment a Maó (14 HPP al carrer de Roca i Vinent i 40 HPP de dotació al carrer de Borja Moll). L’IBAVI preveu que aquestes dues promocions de Maó i els 9 HPP des Migjorn es puguin posar a disposició de les famílies en els pròxims mesos i sumar-se així als 41 habitatges públics que ja s’han lliurat a Menorca fins avui.

A més de promoure obra nova, l’IBAVI també treballa en altres línies d’actuació per incrementar el parc públic d’habitatge de lloguer, ja sigui a través d’operacions de tanteig i retracte (set habitatges adquirits a Menorca) o d’expropiació temporal a grans tenidors (vuit habitatges a Menorca).

En total, aquesta legislatura l’IBAVI incorporarà 211 HPP al parc públic d’habitatge de lloguer de Menorca a través de diferents actuacions, la qual cosa representa un creixement del 98,6 % respecte dels 214 HPP de què disposava l’illa l’any 2019.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00