Sociedad

L'hospital va atendre 357 persones amb càncer entre el gener i setembre de l'any passat

D'entre tots els tipus, els més recurrents eren els de còlon, mama, pròstata i pulmó

L'hospital de Meritxell / Arxiu

Andorra la Vella

L'hospital va atendre 357 persones amb càncer entre el gener i setembre de l'any passat. D'entre tots els tipus, els més recurrents eren els de còlon, mama, pròstata i pulmó. Així ho mostren les dades facilitades pel Servei Andorrà d'Atenció Sanitària basades en diagnòstics d'anatomia patològica, és a dir, de mostres extretes. Cal destacar que aquestes dades tenen en compte no només nous casos, sinó totes les mostres extretes amb afectació cancerígena que s'han tractat a l'hospital. Són xifres facilitades per l'executiu amb motiu del Dia mundial contra el càncer que es commemora aquest dissabte sota el lema 'Per unes cures més justes'.

Des del ministeri de Salut es recorda que es treballa, conjuntament amb l'Institut Català d'Oncologia i el SAAS, per poder desenvolupar un registre del càncer que permeti conèixer "amb detall les dades de pacients del país afectats per aquesta patologia, siguin tractats a Andorra o a l'estranger".

El càncer suposa un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats. La prevenció i detecció precoç de la malaltia és clau per augmentar les possibilitats de curació, i per això des del ministeri es duen a terme cribratges preventius gratuïts. El darrer, el de càncer de còlon i recte, que tot just va posar-se en funcionament el passat mes de desembre. En el cas del càncer de mama, el programa ja ha permès diagnosticar 148 dones afectades per aquesta patologia des que va iniciar-se el 2007, i compta amb una molt bona acceptació per part de la ciutadania.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00